1. lokakuuta 2012

Luomu brändättyä bisnestä Saksassa

Tällainen juttu löytyi tällä kertaa ja sieltä pari huomiota, sillä Saksahan on edelläkävijä luomussa ja sen tilanteesta voimme jotain päätellä:


Luomutuotteet brändätty bisnekseksi Saksassa

 

Luomu keskimäärin yli 40 % kalliimpaa

Luomutuotteiden hintataso Saksassa on keskimäärin 43 % kalliimpi kuin tavanomaisten tuotteiden, mutta vaihtelee tuoteryhmittäin. Esimerkiksi suklaa saattaa olla 100 % kalliimpi hintatasoltaan, hedelmämehut 80 % ja maitotuotteet 20 %.

Miten on mahdollista, että luomu on Saksassakin noin kallista, vaikka markkinat ovat suuremmat ja myynti lasketaan miljardeissa?

Eikö sen pitäisi olla jo lähes saman hintaista, sillä ainakin Suomessa sanotaan sitä, että kun vaaditte hyllyihin ja myös ostatte, hinnat laskevat.

Haluammeko me todellakin ruokakorimme kallistuvan noin paljon?

• Intensiiviostajia on noin 6 % kuluttajista: tämä ryhmä ostaa noin 50 % kaikista tuotteista. Keskiverto-ostajia on noin 9 %, kokeilijoita noin 30 %, harvoin käyttäviä noin 49 % ja ei-ostavia 6 %.

Erittäin mielenkiintoinen tilastotieto Saksasta. Vain kuusi prosenttia kuluttajista vastaa jopa puolesta ostetuista luomuelintarvikkeista.

Luomun suosio Saksassakin näyttää olevan sangen kapeilla hartioilla ja jos tämä porukka hylkää luomun syystä tai toisesta, myynti romahtaa täydellisesti.

Melkoista riskibisnestä, etenkin tuottajille, tai sitten on niin, että tämä 6 % on hyvin syvällä uskossaan luomun autuudesta, eikä sitä voisi mikään tieto luomusta ravistella.

 

2 kommenttia:

Sissi van V. kirjoitti...

Asun tässä Saksan naapurissa Hollannissa ja täällä luomu myy hyvin eikä ole kovin paljon normaalituotteita kalliimpaa, joskus jopa halvempaa. Luomua saa ihan tavallisista ruokakaupoista täällä lähes rajattomasti. Luomutiloilla käyvät monet tekemässä ostokset suoraan. Jos jotakin olen ulkomailla oppinut niin sen että haen kaiken tiedon kohdemaan omalla kielellä. Suomen kielisiä "tietoiskuja" muiden maiden tilanteista en enää usko tarkistamatta. Täällä ruoka on muutenkin vähintään 30% halvempaa kuin siellä. Usein paljon halvempaakin. Saksassakin ruoka on halvempaa joten jos suklaa onkin 39 sentin sijaan 80 senttiä niin enpä oikein tiedä voiko Suomen hintapolitiikkaa verrata muihin maihin luomun kuin minkään muunkaan suhteen.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Hollannissa luomu on halpaa jo yksin siitä syystä, että luomu tuotetaan siellä erittäin tehokkaasti, eli se on tehotuotantoa sanan varsinaisessa merkityksessä.

Muutama numero sitten oli Suomen Luomulehdessä juttua Hollannin luomutuotannosta ja lähes kaikki luomun arvot oli hylätty, alkaen ravinteiden kierrätyksestä yms asioista.

Juttua oli esim. broileritilalta, joka osti kaiken eläinten ravinnon tilan ulkopuolelta, eikä mistään luomutuotannon mainostamasta omavaraisuudesta ollut tietoakaan.

Joten kyllä luomua voidaan myös halvalla tuottaa, jos unohdetaan kaikki luomun arvot, mutta onko se sitten enää luomua?

Se taitaa olla vain leima tuotteen kyljessä, jonka avulla hintaa saadaan hilattua ylöspäin.

Ruoka on sekä Hollannissa ja Saksassa hyvin paljon Suomea halvempaa, mutta saksalaista luomua pitää verrata saksalaiseen tavalliseen ruokaan ja se ero on merkitsevä, eikä niinkään ero saksalaisen ja suomalaisen luomun hintaeron välillä.