14. lokakuuta 2012

Dokumentti ruuan tiestä pelloilta pöytään

Ylen Teemalta tuli muutama päivä sitten ajatuksia herättävä dokumentti USA:n ruuan tuotannosta, eli koko ketjusta pellolta pöytään ja se on katsottavissa Ylen Areenasta vielä muutaman päivän ajan:

Tiededokumentti: USA:n valtimoilla Jakso 1/4 

 

1/4. Ruuantuottaja. Teknologiaguru Yul Kwon tarkastelee lintuperspektiivistä Yhdysvaltojen infrastruktuuria ja niitä toimintoja, jotka pitävät suurvallan pyörät pyörimässä. Millainen on ruuan tie pellolta pöytään?

Ainakin minussa ohjelma herätti hyvin paljon ajatuksia ja se oli hyvin puhutteleva monilta osin ja ymmärrän hyvin kyllä sen, miksi luomutuotanto on Yhdysvalloissa koko ajan yhä suositumpaa.

 Etenkin osio karjankasvatuksesta oli hurjaa katsottavaa suomalaisesta näkökulmasta käsin. CAFO-tila (Concentrated Animal Feeding Operation), jossa on 90 000 nautaa kasvamassa puoli vuotta maissilla, antibiooteilla ja kasvuhormoneilla, jotta kuluttajat saavat haluamaansa halpaa lihaa joka päivä lautaselleen.

Tällaiseen näkyyn luomun mainokset juuri vetoavat ja tuollaista dokumentissa nähtyä tuotantoa maalaillaan olevan myös Suomessa, mutta onko meillä mitään tuollaista tuotantoa, edes lähellä sitä olevaa?

Eipä kuitenkaan taida olla, vaan meidän tuotantomme on jotain aivan muuta, enkä usko, että oma tuotantomme tulee koskaan tuollaiseksi massatuotannoksi muuttumaankaan.

Mutta dokumentista hyvin käy ilmi syyt, jotka ovat tilanteen USA:ssa tuollaiseksi muuttaneet, eli lähinnä elintarviketeollisuus, joka koettaa saada meidät syömään yhä enemmän ja enemmän ja vieläpä niin, että nyt meidän halutaan syövän joka päivä sellainen ateria, jollaisia vaikkapa 70 vuotta sitten syötiin vain hyvin hienoina juhlapäivänä kerran puolessa vuodessa.

Ja nyt se on mahdollista. Kuten erään viljelijän isoisän ajasta kävi ilmi, ennen nykyaikaisia lannoitteita yms pientila kykeni hädin tuskin ruokkimaan tilan ihmiset ja eläimet, eli viljelijät tuottivat ruokaa lähinnä itselleen ja sen seurauksena kolmasosa väestöstä työskenteli maataloudessa ja silti nähtiin nälkään ja suuri osa väestöstä eli nälässä.

Nyt Yhdysvalloissa 2 % ihmisistä tuottaa ruokaa yli 300 miljoonalle ihmisille. Se on lähes käsittämätöntä, mutta se vaatii juuri sellaista, jota dokumentissa nähtiin.

Kannattaa katsoa ajatuksen kanssa.

Ei kommentteja: