20. lokakuuta 2012

Ruuan olomuoto vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen

Juuri valmistut väitöskirja kertoo, että millainen ruoka vaikuttaa eniten kylläisyyden tunteeseen:

Ruuan olomuoto vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen

 

Aterianjälkeinen kylläisyys on monimutkainen palapeli. Kylläisyysvaikutukset alkavat jo suussa makuaistimuksista ja kun ruokaa pureskellaan. Ruuan kiinteämpi olomuoto lisäsi kylläisyyden tunnetta tuoreessa suomalaisessa väitöstutkimuksessa.

Erilaiset smoothiet ovat nyt kovasti muotia, sekä trendikästä, mutta ehkäpä se lähes mehuksi mössätty tehosekoittimen sisältö kannattaisi sittenkin syödä kiinteämmässä muodossa.

Ruokahalua ja syömistä säädellään keskushermoston ja muun elimistön yhteistyönä. Säätelyyn osallistuu koko ruoansulatusjärjestelmämme suusta alkaen koko pitkän suolistomme loppuun saakka, Juvonen kertoo. 

Ruuansulatuskanava säätelee ruuansulatuksen lisäksi suolistosta vapautuvien ruokahalua säätelevien hormonien eritystä. Juvosen tutkimus osoitti, että ruuan koostumus ja rakenne vaikuttavat näiden hormonien eritykseen, mikä puolestaan vaikuttaa ruoansulatuskanavan toimintaan ja ruokahaluun.

Ravintokuitujen ominaisuudet, etenkin kuitujen aikaansaama viskositeetti eli geelimäinen rakenne, muokkasivat aterianjälkeisiä elimistön vasteita. Niihin vaikutti myös se, miten kiinteässä muodossa ruoka nautittiin. Useimmin kuidun mukana olo tuotteessa tai tuotteen kiinteämpi olomuoto lisäsivät kylläisyyden tunnetta.

 Tiede on ihmeellistä, paljon ihmeellisempää kuin uskomukset ja ihmeellisempää kuin "omat kokemukset", joilla lähes mitä tahansa kaupataan mullistavana terveyskokemuksena kaikille.

Juvosen tutkimusten mukaan tarvittava energia kannattaakin nauttia ruokana, ei juomana. Nestemäisten kaloreiden kylläisyysvaikutus on todennäköisesti pidemmällä aikavälillä kiinteää heikompi, vaikka kaloreita saattaa olla paljon.

Ja sitten se vanha totuus, joka ei ole kauheasti horjunut, vaikka erilaiset vaihtoehtoasiantuntijat sitä kovasti yrittävätkin:

Ateriarytmi ja lautasmalli pitävät edelleen pintansa. On erittäin tärkeää nauttia kunnollinen, kuitupitoinen aamiainen.

Ja tästäpä meillä onkin loistava silta toiseen uutiseen:

Tutkimus: Aivot kiinnostuvat rasvasta, jos aamupala on jäänyt väliin

 

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan aamupalan väliin jättäminen saa rasvaisen, hyvin kaloripitoisen ruoan houkuttamaan huomattavasti enemmän myöhemmin päivällä. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Aamupalan väliin jättäminen saa aivot kiinnostumaan ruoasta ja syömään enemmän lounaalla. Asia selvisi tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 21 ihmisen aivoja.

Tutkijoiden mukaan aamupalan väliin jättäminen tekee laihdutuksesta haastavaa, koska silloin kaloripitoiset ruoat houkuttavat enemmän.

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan aamupalan tiedetään vähentävän ruokahalua. Tutkijat halusivat kuitenkin selvittää, mitä aivoissa tapahtuu samaan aikaan.

Joten syökää kunnollinen aamupala ja suositellusti sellaisessa muodossa, että tarvitsee tehdä jotain muutakin kuin vain nielaista!

 

Ei kommentteja: