1. lokakuuta 2012

Vietämme luomuviikkoa!

Vietämme Luomuviikkoa, huutaa media kuorossa ja Luomulakon on pakko kysyä, että miksi ihmeessä?

Miksi emme vietä Fazerviikkoa, Koskenkorvaviikkoa tai Arlaviikkoa? Miksi juuri Luomuviikkoa ja lähdemme selvittämään asiaan tietenkin Luomuliiton sivuilta:


Luomuviikko


Luin sivun huolella läpi, en suinkaan kuin piru raamattua, vaan vain tietääkseni, että miksi me vietämme luomuviikkoa, sillä kai sillä jokin syy täytyy olla?

Luomuviikon teemana on tänä vuonna Meidän luomu. Luomuliitto on kutsunut mukaan kertomaan, miksi luomu tuntuu omalta.

Kenet luomuliitto on kutsunut mukaan kertomaan, että miksi luomu tuntuu omalta ja miksi sen pitäisi tuntua omalta, enemmän kuin Fazerin sininen tai yhden tähden Jaloviina?

Kerrataanpa taas tosiasiat, jotta voisimme paremmin ymmärtää sen, miksi me vietämme luomuviikkoa:

- Stanfordin yliopiston tuoreen kirjallisuuskatsauksen mukaan luomu ei ole sen terveellisempää kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka.

- Oxfordin yliopiston tuoreen kirjallisuuskatsauksen mukaan luomu ei ole ympäristölle sen parempi vaihtoehto, vaan määrätyissä elintarvikkeissa jopa huonompi.

- Saksassa kävi ilmi, että luomutuotanto ei takaa eläimille yhtään mitään, vaan tärkein lenkki on tuottaja, eläinten hoitaja.

- Jos Oxfordin kirjallisuuskatsaus ei sinua vakuuta, myös MTT on tutkinut kotimaassa asiaa ja todennut, että vuosikymmenetkään luomutuotannossa eivät saa maata tai maaperää voimaan yhtään sen paremmin kuin missään muussakaan tuotantomuodossa. Jokaisessa tuotantotavassa voidaan maata viljellä huonosti tai hyvin. Tärkein linkki asiassa on maanviljelijä, ei jokin sääntökirja hämärine sääntöineen.

- Ja sitten se tärkein, eli sadot, jotka valitettavasti luomutuotannossa ovat yhtä tyhjän kanssa, eli kauheasti jotain tehdään, mutta ruokaa ei vain kauppojen hyllyille saada.

- Ja jos viimeisenä oljenkortena on se, että tärkeintä luomussa ei olekaan se mitä siinä on, vaan se, mitä siinä ei ole, niin myös luomumyrkky on myrkky ja luomu sallii jopa haitalliseksi tiedettyjä aineita kemikaalivalikoimiinsa.

Joten nyt voit kysyä itseltäsi, että miksi luomu on sinulle tärkeää ja miksi vietämme luomuviikkoa?

Kun vielä luomukaupan päälle lisäämme asiaan tämän:

Tuottajat kiivaana kaupalle: Halpa ulkomainen luomu menee kotimaisen edelle 

 

Joten vietämmekö luomuviikkoa siksi, että sinä ostaisit enemmän määrätyllä tavalla tuotettuja elintarvikkeita vai siksi, että kyseessä on jokin hieno asia, jota olisi yleishyödyllistä kannattaa, kuten Punaista Ristiä?

Aivan samoin voisimme viettää Fazerviikkoa, mutta jostain syystä sitä pidettäisiin piilomainontana, jos jokainen media alkaisi toitottaa Fazerviikon autuutta.
1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

En sitten kuulu niihin "meihin".