29. lokakuuta 2012

Maailman ensimmäinen kaupallinen vertikaalinen tila

Seuraava uutinen kertoo, että maailman ensimmäinen kaupallinen vertikaalinen tila on avattu Singaporessa:

World’s first commercial vertical farm opens in Singapore

 

Jos termi "vertikaalinen viljely" ei ole tuttu, niin jutun kuva sen kiteyttää. Maatalousmaa on etenkin Aasiassa jo kortilla, joten ainoa vapaa suunta on ylöspäin.

120 alumiinista tornia, korkeudeltaan yli 9 metriä, kykenee tuottamaan noin puoli tonnia vihanneksia päivässä. Hinta on hiukan tavanomaista "horisontaalista" viljelyä kalliimpi, mutta kuluttajat rakastavat kaikkea uutta ja hieman eksoottista, joten hintaa ei pidetä esteenä vertikaalisesti viljeltyjen tuotteiden suosiolle.

Tietenkin vihannekset ovat myös ns lähiruokaa, kaupungissa viljeltynä, joten sekin varmistanee sen, että kauppa käy.

Tämä esimerkki lienee yksi mahdollinen vaihtoehto tulevaisuuden ruokahuollon palapelin toimivasta pienestä palasta. Sillä kuten eräs tarkkaavainen lukija oli jo huomannutkin, Singporessa asuu 5 miljoonaa ihmistä, joten jos jakaa heille sen puoli tonnia vihanneksia päivässä, tai vaikka 300 tornin tuottaman kaksi tonnia, ei siinä oikein taida vielä mitkään terveellisen ruokavalion vihannesosuudet täyttyä.

Joten pitkä matka on vertikaalisella viljelyllä tuottamaan sellaisia ruokamääriä, joilla on oikeasti jotain merkitystä.

2000 kg /5 000 000 syöjää = 0,0004 kg per silmäpari. Sitten kotitehtävänä voi laskea, että montako tornia pitää olla, jotta jokainen singaporelainen saisi sellaiset kohtuulliset puoli kiloa päivässä, jota vaikkapa kotimaisessa lautasmallissa suositellaan päivän annokseksi vihanneksia.

Ei kommentteja: