15. lokakuuta 2012

Luomusikoja kasvattanutta epäiltiin eläinsuojelurikoksesta

Keski-Uusimaa uutisoi luomusikojen mahdollisesta huonosta pitämisestä ja tämä uutinen on sellainen, että olisi mielenkiintoista saada tietää taustoista ja oikeudenkäynnistä enemmänkin:

Luomusikoja kasvattanutta epäiltiin eläinsuojelurikoksesta

 

Luomusikoja kasvattaneen jokelalaisen maanviljelijän kahden vuoden taistelu viranomaiseläinlääkäreitä vastaan kääntyi hänen voitokseen Tuusulan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Asiasta on väännetty kättä kaksi vuotta ja käräjäoikeus totesi eläinten pitämisen olleen luomusääntöjen mukaista, ja tästä kaikki alkoi:

Jokelalaisviljelijä kasvatti noin 90 luomusikaa vapaana ulkona vuonna 2010. Siat olivat ulkona vielä marraskuun alkupuolella. Tuusulan kunnaneläinlääkärin mukaan siat kärsivät kylmästä ja nälästä eikä niillä ollut riittävää suojaa.

Minusta on hieman ihmeellistä, että eläinlääkärin lausunto eläimien kärsimisestä sekä nälässä pitämisestä ohitetaan joidenkin tarkemmin määrittelemättömien asiantuntijoiden toimesta ja etenkin tämä kohta herättää ajatuksia:

Käräjäoikeus totesi, että kysymys oli lähinnä kahden erilaisen siankasvatukseen liittyvän koulukunnan törmäyksestä.
 Kyllä eläinsuojelulakia on aika helppo tulkita eläimien hyvän pitämisen suhteen, eikä siinä pitäisi olla mitään koulukuntaeroja. Mitä ihmettä tarkoittaa tuo maininta kahden erilaisen siankasvatuksen koulukunnan törmäyksestä?

Jos ei eläinlääkäri osaa arvioida sitä, että kärsiikö eläin nälästä ja huonosta pitämisestä, niin mitä ihmeen virkaa niillä eläinlääkärien käynneillä tiloilla sitten edes on?

Vai onko niin, että nälissään ja kylmissään ulkona olevat eläimet ovat luomutuotannon koulukunnan mukaan hyvässä pidossa ja siinä on turha tulla minkään viranomaislääkärin asiasta valittamaan, koska näin siinä koulukunnassa asioita hoidetaan ja eläimiä pidetään?

Joten aika ihmeellinen uutinen, mutta eipä tämä nyt toisaalta yllätä, sillä onhan luomueläimien pitämisessä muutakin omituista, alkaen homeopatiasta ja kaiken maailman fytoterapioista eläinten pääasiallisina hoitokeinoina.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehden tämän päivän pääkirjoituksessakin annetaan jälleen ymmärtää, että ainoa keino taata eläimille paremmat olot on ostaa luomua. Ja jos ei siitä huolimatta ostakaan luomua, niin sitten "todellisuus ja asenteet eivät kohtaa"