21. lokakuuta 2012

Luomun oma Watergate-skandaali USA:ssa

Taas kerran uutisia USDA:n valtakunnasta luomun osalta.

Kuten aiemmin raportoin, Euroopan Unioni sekä Yhdysvallat löivät kaikessa hiljaisuudessa kättä päälle alkuvuodesta ja kaikki luomukaupan menneet kitkat unohdettiin eli luomutuotteet seilaavat nyt vapaasti Atlantin toiselta puolelta toiselle. Kauppa se on joka kannattaa, sillä kyseessä oli kahden maailman suurimman luomumarkkina-alueen yhteensovittaminen sääntöjen osalta.

Samoin aiemmin uutisoimani Cornucopia Institute,  pientuottajien ärhäkkä puolustaja Yhdysvalloista, on tehnyt jälleen omaa salapoliisityötään ja Cornucopia on julkaissut laajan selvityksen siitä, miten luomun kaikki arvot on heitetty lapsen ja pesuveden mukana ikkunasta pihalle ja  korvattu suuryritysten mukaisilla arvoilla.

The Organic Watergate—White Paper - Connecting the Dots: Corporate Influence at the USDA’s National Organic Program


Selvitys on erittäin laaja sekä kattava, joten nyt valitettavasti käännöstyö jää jokaisen lukijan henkilökohtaisille harteille.

Selvitys on niin loistavaa salapoliisityötä, että jospa vaikka jokin eurooppalainen tai jopa suomalainen tiedotusväline  innostuisi asiasta, sillä USDA:n ja EU:n yhteiset luomusäännöt tekevät tuosta selvityksestä myös linkin Eurooppaan. Tässäpä vielä selkeä lista kaikista niistä ei-luomuista sekä synteettisistä ruuan lisäaineista, jotka suuryrityksiä johtavat tahot ovat saaneet muilutettua luomusääntöihin, koska ovat päässeet vaikuttamaan USDA:n luomuohjelman sisältöön  ja mikään ei estä samaa myös meillä:

Full List of Non Organic Ingredients Allowed in Organic Food - List provided by Electronic Code of Federal Regulations – May 22, 2012

 

Voimme tietenkin kaiken tämän luettuamme enemmän miettiä myös sitä, että miksi ihmeessä Suomessakin suurimmat ruuan vähittäismyyjät ja elintarviketehtailijat ovat kilpaa änkeämässä niille tuoleille, joilta käsin luomua koskevia asioita päätetään?

Kyllä luomu on erittäin mielenkiintoinen ilmiö ja mitä enemmän sitä tutkii ja penkoo, sitä vähemmän se on sellaista, mitä luomun mainokset koettavat epätoivoisesti väittää.

Ei kommentteja: