16. lokakuuta 2012

Värjättyä sianlihaa Ruotsissa

Ruotsissa on paljastunut suuri väärennetyn ruuan skandaali, kun värjättyä sianlihaa on myyty nautana tukkukauppiaille:

värjättyä sianlihaa on myyty naudanfileenä ruotsalaisille tukkukauppiaille

 

Tonneittain värjättyä sianlihaa on myyty naudanfileenä ruotsalaisille tukkukauppiaille. Asiasta uutisoineen Svenska Dagbladetin mukaan on mahdollista, että lihaa on päätynyt myymälöihin ja ravintoloihin.

Ruotsin elintarvikevirasto on varoittanut muita EU-maita värjätystä sianlihasta.

Tapaus alkoi selvitä, kun yksi lihaa tilanneista asiakkaista teki tukkuliikkeelle valituksen argentiinalaisesta naudanfileestä, jota hän piti liian kosteana. Tukkuliike ohjasi valituksen lihan toimittaneelle Heat Ab:lle, joka lähetti tilalle erän unkarilaista naudanlihaa.

Tukkuliike päätti tutkituttaa näytteet molemmista lihoista. Sekä argentiinalainen että unkarilainen liha osoittautuivat sianlihaksi, johon oli ruiskutettu väriainetta.

Tästä voi muodostua jopa terveysongelma, sillä sikaa ei saa syödä puoliraakana, tai "verisenä", kuten monilla on tapana nautapihvinsä syödä, sillä sianlihassa mahdollisesti piilevät loiset eivät tuhoudu kuin kunnollisessa kuumennuksessa.

Joten ruokakaupassa kannattaa valita sitä kotimaista, vaikka se hiukan kalliimpaa onkin. Ruotsi on ajanut oman maataloutensa aika surkeaan kuntoon, sillä halpa ruoka sekä Tanskasta että Saksasta on tehnyt heidän omasta maataloudestaan aika kannattamatonta. Kuluttajat ostavat halvinta, jos sitä on tarjolla ja se on ajanut ruotsalaiset tuottajat ahtaalle. Ilmeisesti myös luomubuumi on Ruotsissa hiipumaan päin, sillä jos sieltä jotain mainitsemisen arvoista kuuluisi, varmaan kotimaan luomuliittoomme innokkaana niitä uutisia toisi meidänkin kuluttajien tietoon. 

 

 

Ei kommentteja: