6. lokakuuta 2012

Lasten luomupuurot homeen saastuttamia

Luomun riskit eivät eroa yhtään muista ruokaan liittyvistä riskeistä, kuten tästäkin uutisesta selviää:

Erä lasten luomupuuroa vedettiin kaupoista homeen takia

 

Puurosta löydettiin Luxemburgissa viime kesänä tehdyssä kokeessa liikaa okratoksiinia, joka on yksi homelaji.

Löydös tehtiin jo kesällä ja vasta nyt tuote vedetään markkinoilta. Miksi ei silloin, kun huomattiin tuotteen olevan homemyrkyn saastuttama?

Maahantuojan mukaan puuro ei ole hengenvaarallista eikä aiheuta sairastumista, vaikka homeen määrä ylittää sallitun raja-arvon.

Se tästä nyt puuttuisi, että okratosiinimäärä olisi hengenvaarallisella tasolla, mutta okratoksiini on kuitenkin yksi homemyrkky, jonka kanssa ei ole leikkiminen.

Asetus (EY) N:o 1881/2006, annettu 19 päivänä joulukuuta 2006, tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismäärien vahvistamisesta

Okratoksiini A (OTA)
 
Okratoksiini A (OTA) on useiden sienten (Penicillium- ja Aspergillus-lajien) tuottama mykotoksiini, jolla on karsinogeenisia, nefrotoksisia, teratogeenisia, immunotoksisia ja mahdollisesti neurotoksisia ominaisuuksia. Sillä saattaa myös olla yhteys ihmisillä esiintyvään nefropatiaan.

Sitä esiintyy luonnostaan monissa kasvituotteissa kuten viljoissa, kahvinpavuissa, kaakaossa ja kuivatuissa hedelmissä kaikkialla maailmassa.

Annetulla asetuksella vahvistetaan aineen enimmäismäärät viljoille, viljavalmisteille, rusinoille, paahdetulle kahville, viinille, rypälemehulle, mausteille, lakritsille ja lasten elintarvikkeille.
Okratoksiini A:n siedettävä viikkosaanti on 120 ng painokiloa kohti.

 Mutta seuraavan linkin takana hieman tietoa siitä, kuinka punahomeiden aiheuttamia ongelmia voidaan maanviljelyssä pienentää:


SYYSPUINTI 6.11.2007 ILMAJOELLA

Punahomeita käsittelee MTT:n tutkijan Peppi Laineen esitys, joka alkaa näin:

Tutkija Peppi Laineen, MTT, esityksessä kerrottiin punahomeista ja niiden esiintymisestä viljoilla. Useimmat punahomeet kuuluvat Fusarium sukuun, jossa on useita lajeja. eräät ovat vaarattomia lahottajasieniä, jotkut kasvitauteja aiheuttavia ja eräät näist'ä voivat edullisissa oloissa tuottaa viljan jyviin laatua heikentäviä ja jopa myrkyllisiä toksiineja. 
Eipä tästä kuitenkaan kovin kauaa ole, kun esimerkiksi torajyvä saattoi olla hyvin tappava tuliainen viljassa.

 

 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Luomun "puhtaudesta" puhutaan kyllästymiseen asti. Hyvä että tämäkin asia nostetaan esille.