22. lokakuuta 2012

Prisma: Mitä mätänemisessä tapahtuu?

Muutama tunti sitten tuli Ylen Prismassa mainio dokumentti siitä, jos perhe ei saavukaan kotiin ja ruuat jäävät pöydälle ns. luonnon armoille.

Prisma: Mitä mätänemisessä tapahtuu?

 

Ehkäpä asiaa voi katsella myös siitä näkökulmasta, että miksi meillä on vaikkapa säilöntäaineita. 

Mietin myös sitä, että ennen kuin vaikkapa homeet tunnettiin täysin ja niiden ominaisuudet, niin paljonko ihmisiä on kuollut ruuan homeisiin ja niiden myrkkyihin, kun ihmiset eivät ole eläneet yltäkylläisyydessä ja homeisesta ruuasta vain jouduttiin rapsuttamaan homeet pois ja ruoka syötiin, koska kaikesta oli pula. Nyt tiedämme, että homeinen ruoka sisältää homeitiöitä kaikkialla, eikä vain siinä kohdin, missä on näkyvää hometta.

Homeet ovat äärimmäisen salakavalia, joka ilmenee vaikkapa siitä, mikä homeisessa sisäilmassa ihmisen lopulta sairastuttaa.


Miksi sisäilmahome tekee sairaaksi

 

Trichoderma-sienen tuottamat myrkylliset vieraspeptidit nimettiin trilongiineiksi. Trilongiinien myrkyllisyys perustuu niiden kykyyn imeytyä elimistön kudoksiin ja soluihin tuottaen kaliumia ja natriumia läpäiseviä nanokanavia.
 Trilongiineista muodostunut kanava voi oikosulkea eliöiden omia elintärkeitä natriumia tai kaliumia kuljettavia kanavia, jotka säätelevät esimerkiksi sydän-, hengityselin- ja hermosolujen toimintaa ohjaavia viestintäjärjestelmiä.

Mitähän ruuan homeet saavat elimistössämme aikaiseksi, niin ihanan luonnollisia ja luonnonmukaisia kun nyt sattuvat olemaankin?

Mukavia, sivistäviä katseluhetkiä, mutta eväät kannattaa jättää jääkaappiin katselun ajaksi!


Ei kommentteja: