21. lokakuuta 2012

Tunnistatko käärmeöljyn?

Käärmeöljyksi sanotaan tuotetta, jolla on myyjän mukaan suorastaan uskomattomia terveysvaikutuksia, mutta todellisuudessa niitä ei ole. Termi syntyi Yhdysvalloissa 1800-luvulla, jolloin myynnissä oli oikeaa, kirjaimellista käärmeöljyä, jonkaa luvattiin hoitavan kaikki vaivat, mitä ikinä kukaan voi keksiä. Sen jälkeen käärmeöljystä tuli synonyymi kaikille humpuukirohdoille.

Meille koetataan myydä ties mitä, ties minkälaisilla väittämillä ryyditettyinä ja sen selvittäminen, että mikä intiaanien, inkojen, kiinalaisten, siperialaisten, eskimoiden, mayojen, muinaisten egyptiläisten, spartalaisten tai yleisesti määrittelemättömin viidakon villi-ihmisten taikayrtti nyt sitten todellisessa elämässä omaa tieteen todistamia vaikutuksia, on kovin työlästä. Usein olemme vain myyjän värikkään ja kekseliään retoriikan varassa.

Seuraava sivusto tarjoaa kätevän, helppolukuisen kaavion siitä, mitkä tuotteet omaavat tieteen todistamia vaikutuksia, mitkä ovat kenties lupaavalla uralla asiassa, millä tuotteilla on ristiriitaisia tutkimuksia takanaan ja mitkä tuotteet eivät omaa yhtään mitään tieteellistä näyttöä yhtään mistään.

Snake Oil? Scientific evidence for popular dietary supplementsTästä kun saisi vielä sellaisen pienen lompakkoon taiteltavan version, joka kestäisi käyttöä, niin sitä voisi jakaa erilaisilla terveysmessuilla epätietoisille kuluttajille, joille niin usein myydään käärmeöljyä.

Ei kommentteja: