24. lokakuuta 2012

USA:n lastenlääkärit mukaan luomukeskusteluun

Yhdysvalloissa on luomukeskustelu vellonut kiivaana jonkin aikaa, kiitos uusimpien tutkimusten, joka on aiheuttanut sekaannusta ja hämminkiä sekä kuluttajissa, että luomujärjestöissä. Kaikki se uuttera työ luomun terveellisten mielikuvien luomiseen meni harakoille, mutta myrsky laantuu, aallot tasaantuvat sekä kuluttajat unohtavat.

Kuten eilen toin esiin linkkejä, nyt sitten vielä lastenlääkärit tulivat mukaan soppaa hämmentämään ja se ei varmasti luomusta innostuneiden mieliä lämmitä, etenkin kun viesti on se, että luomun etuja on vaikea todentaa ja lasten vain pitäisi syödä hedelmiä, sekä vihanneksia kera täysjyväviljojen, olipa se sitten luomua tai ei.

Mistä tämä lastenlääkärien osallistuminen sitten johtuu, moni varmaan kysyy?

Sosiaalisessa mediassa on alkanut jo luomuväen vastaisku ja tietenkin lastenlääkärit ovat elintarviketeollisuuden rahoittamia, korruptoituneita ja muuta ikävää, kuten vaihtoehtoväen viesti aina kuuluu kaikissa tilanteissa, kun heidän uskomuksensa kyseenalaistetaan, mutta mikä mahtanee olla oikea syy?

Oikea, todellinen syy taitanee olla se, että luomun markkinointi Yhdysvalloissa on keskittynyt lähinnä pelottelemaan tavanomaisesti tuotetulla ruualla. Isot otsikot huutavat vaihtoehtomedioissa sitä, kuinka myrkytettyä ja terveydelle suorastaan vaarallista tavanomainen ruoka on ja kuinka kaikki ruoka pitäisi syödä luomuna ja jos ei ole muuhun varaa, etenkin hedelmät, vihannekset ja vastaavat tulisi syödä luomuna. Ja jos ei ole koko perheelle varaa ostaa luomua, ajatelkaa ainakin lastenne terveyttä!!

Olemme nähneet jo Suomessa pieniä maistiaisia USA:n keinoista, sillä luomuliiton puheenjohtajakin on vilautellut peitellysti pelottelukorttiaan ja ilmoittanut, että etenkin vanhusten ja lasten tulisi syödä luomua, sillä mahdollisten haitta-aineiden jäämät vaikuttavat juuri heihin jollain tavalla, mahdollisesti, ehkä..

Yhdysvalloissa näin kevyttä vihjailua ei harrasteta, vaan siellä käytetään kunnon retoriikkaa, joka tietenkin uppoaa paremmin. Mutta tällaisella pelottelulla voi olla hyvin vakavat seuraukset, jos kuluttaja ymmärtää sen väärin tai ottaa uhkatekijät liian kirjaimellisesti.

Voi käydä niin, että vähävarainen äiti/isä jättääkin ostamatta kaikki hedelmät, vihannekset ja muun terveellisen, kun ottavat luomumainosten pelottelun liian tosissaan, eikä heillä sitten kuitenkaan ole varaa törkeän kallisiin luomuversioihin.

Tai sitten he käyttävät saman rahan kuin aina ennenkin, mutta se taas tarkoittaa sitä, että siinä taloudessa terveellisten tuotteiden kulutus tipahtaa noin 30-70 %.

Vaikka niissä tavanomaisesti kasvatetuissa hedelmissä, kasviksissa, täysjyväviljoissa yms olisikin joitain jäämiä, niin kuitenkin niiden säännöllisen nauttimisen hyödyt voittavat mahdolliset haitat moninkertaisesti. 

Co-lead author, Janet Silverstein, MD, FAAP, a member of the AAP Committee on Nutrition, said:

"What's most important is that children eat a healthy diet rich in fruits, vegetables, whole grains, and low-fat or fat-free dairy products, whether those are conventional or organic foods. This type of diet has proven health benefits. Many families have a limited food budget, and we do not want families to choose to consume smaller amounts of more expensive organic foods and thus reduce their overall intake of healthy foods like produce."

Mutta luulen, että luomumarkkinat eivät halua voittojaan pienemmiksi, joten tämä lastenlääkärien viesti tullaan vain peittämään alleen vielä laajemmalla ja äänekkäämäällä pelottelukampanjalla, jolla koetetaan mustamaalata lastenlääkärit. Heidän arvonsa sekä heidän taustansa kyseenalaistetaan ja siinä tehtävässä varmaan rokotedenialisteilla on paljon keinoja. Stanfordin tutkimuksellekin kävi vaihtoehtomedioissa huonosti ja sen julkaisijoita pidetään vain elintarviketeollisuuden kätyreinä sekä salaliitot vilistävät silmissä niitä juttuja lukiessa.

Kyse on isosta luomuruokabisneksestä, josta halutaan vielä isompaa bisnestä ja siinä eivät silloin lastenlääkäreiden vilpittömät, yleisterveelliset arvot paina missään.
Ei kommentteja: