7. lokakuuta 2012

Bhutan pyrkii luomuvaltioksi

Bhutan koettaa jotain sellaista, johon ei kukaan ole vielä kyennyt, vaikka yrittäjiä on ollut pilvin pimein:

Bhutan pyrkii luomuvaltioksi

 

Seuraamme asiaa, mutta valitettavasti minusta tuntuu siltä, että mitään uutisoitavaa ei muutaman vuoden päästä ole.

Kuningaskunnan 700 000 asukkaasta kaksi kolmannesta elää maa- ja metsätaloudesta. Gyamtshon mukaan viljelyksillä käytetään ennestään vähän kemikaaleja, koska niitä on vaikea saada syrjäisille seuduille.

Tietenkin tuo, että 2/3 väestöstä elää jo nyt maataloudesta, helpottaa hieman tilannetta, sillä luomu on hyvin työvoimavaltainen tapa tuottaa ruokaa. Jos Bhutanin pitäisi houkutella väki kaupungeista tuottamaan ruokaa, ei se ehkä onnistuisi kuin paperilla.

Ja Bhutan on valtio, joka on suurimmaksi osaksi hyvin vuoristoista seutua, joten eipä siellä paljoa vaihtoehtoja ole sille, kuinka toteuttaa maanviljely, eli pieniä tiloja vuorien rinteillä, ilman koneita, sillä ei tuolla paljoa ole koneille käyttöä. Bhutanin pinta-alasta on vain reilu 2 % maatalouteen sopivaa maata, joten mitä luultavimmin he tuovat suurimman osan elintarvikkeista ulkoa, olipa heidän oma maataloutensa mitä tahansa.

Mutta sitten pitää taas huomata se, että on eri asia tuottaa sertifioitua luomua, kuin jotain, mikä mielikuvissa mielletään luomuksi, mutta joka ei sitä kuitenkaan ole.

Jos 2/3 väestöstä elää jo nyt kädestä suuhun maaseudulla, eipä se tilanneta varmaan paljoa muuta, jos väittävät olevansa 100 prosenttinen luomuvaltio maatalouden suhteen.

Näin asiasta kertoo Bhutan Times:

Going organic 

 

Odottelemme jatkoa ja mitä se tuo tullessaan.Ei kommentteja: