25. lokakuuta 2012

Suomiluomu liian lepsua?

Hieman vanhempi uutinen (noin vuoden takaa) pisti silmään ruokatiedon sivuilta ja seuraavaa klikkaamalla teksti löytyy:

Uudistuva Leppäkerttu-merkki kertoo luomusta ja alkuperästä 

 

Ensin on tyypillistä luomu-liirumlaarumia palstoittain, mutta sitten tällainen kohta aiheutti tarpeen lukea kokonaisuus useampaan kertaan ja pohtia hieman sitä, mitä sillä koetetaan kertoa:

 

Lähes kaikissa muissa Euroopan maissa on käytössä EU-säädöksiä tiukemmat luomuvaatimukset. Leppäkerttu vastaa tähän haasteeseen Suomessa. Uudet tuotantovaatimukset on laadittu kansainvälisen luomujärjestöjen kattojärjestön IFOAMin vaatimusten mukaisesti.

Myös luomuruuan vienti voisi helpottua tiukempien sääntöjen ja valvonnan myötä. Tuottajajärjestö MTK:n luomuvaliokunnan puheenjohtaja Arto Hanelius totesi maanantaina Maaseudun Tulevaisuudessa, että Suomeen tarvittaisiin tiukempaa tarkastusjärjestelmää.

Hänen mukaansa eurooppalaiset kuluttajat pitävät Suomen luomulainsäädäntöä liian löysänä, koska se on EU:n minimitasoa. Muualla on käytössä yksityiset tarkastusjärjestelmät, joilla usein on myös lainsäädäntöä tiukemmat vaatimukset.

Miksi Suomessa ei ole käytössä samat luomuvaatimukset kuin muualla EU:ssa?

Miksi Suomessa on vähemmän tiukka sääntöjen valvonta?

Mitä muuta mieltä eurooppalaiset kuluttajat ovat suomalaisesta luomusta, kuin sitä, että luomulainsäädäntömme on liian lepsua?

Koska asia vaikuttaa jopa suomalaisten luomutuotteiden vientiin, asia ei liene aivan olankohatuksella ohitettava!

Minä kun olen ymmärtänyt, että kaikki luomu on kaikkialla samaa luomua ja kaikkialla pelataan samoilla säännöillä, sillä se on kuulemma koko luomun pointti.

Nyt selviääkin suurena yllätyksenä, että näin ei olekaan, vaan säännöt ovat joko löysempiä tai tiukempia, valvonta voi olla löysää tai tiukkaa ja mitähän muuta vielä paljastuukaan?

Luomun suurin ongelma tuntuu olevan se, että mitä enemmän sitä tutkii, sen sekavampi on koko kenttä ja kaikki tuntuu olevan juuri päinvastoin kuin se, mitä luomuliitot koettavat meille sinänsä kauniissa mainoksissa kertoa.

 

 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on VIHREEÄÄ LOGIIKKAA:

http://mattipekkarinen.net/vihrlog.htm

Matti