Liika suola tappaa, eivät turvalliset lisäaineet
Vaikka tyydyttynyt rasva ja suola ovatkin "luonnollisia", se ei silti tarkoita, että ne olisivat terveyden kannalta haitattomia. Luonnosta peräisin ovat myös myrkkysienet ja käärmeenmyrkky.
Liiallinen suolansaanti vaurioittaa elimistöä: se lisää mahasyöpäriskiä, rasittaa munuaisia, lisää astmaoireita, edistää osteoporoosia ja lisää yleisesti kuolemanvaaraa. Verenkiertoelimistössä haitat tulevat erityisesti suolan aiheuttaman verenpaineen nousun vuoksi, mutta suola aiheuttaa muun muassa sydänlihaksen paksuuntumista ja sitä kautta sydämen vajaatoimintaa ja rytmihäiriöitä.
Professorien harmiksi luonnollisuusliike on varautunut näihinkin väitteisiin ja kun korvaakin suolan jollain hippien ylihintaisella intiaanisuolalla, ruususuolalla, raffinoimattomalla Atlantin merisuolalla yms, se ei aiheuta mitään terveysongelmia, vaan päinvastoin vahvistaa kehon omia energioita.
Valitettavasti hippiterveysgurut jättävät kertomatta tämän olennaisimman asian:
Onko eri suolavalmisteissa eroja?
Ne sisältävät natriumia käytännössä yhtä paljon kuin tavallinen suola. Erikoisuolaan siirtyminen ei siis vähennä natriumin saantia.
Takaisin Hesariin:
Entäpä sitten lisäaineet ja niiden vaarallisuus? Kyseessä on moninainen joukko yhdisteitä, joita käytetään elintarvikkeissa useista syistä, usein jotta tuote säilyisi ja ruokamyrkytysvaara vähenisi.Vaikka lisäaine-nimitys merkitsee monille poikkeavaa tai "luonnotonta", monet lisäaineet ovat myös luonnossa esiintyviä kemiallisia yhdisteitä. Esimerkiksi hedelmät sisältävät luonnostaan useita e-koodiaineita.
Lisäaineet ovat todellakin ruokaturvallisuuden takia kehitettyjä, suurimmaksi osaksi, vaikka kuluttajien mieltymyksien täyttämiseksi siellä on myös hieman kyseenalaisiakin aineita, joihin itse luokittelen esimerkiksi väriaineet.
Väreistä ja muista lisäaineista tuli taannoin dokumentti ja ihmiset pitivät värjäämättömiä herneitä vastenmielisinä, ehkäpä pilaantuneina verrattuna täysin samanlaisiin, samana päivänä säilöttyihin tuoreen näköisiksi värjättyihin herneisiin. Jos ne eltaantuneen näköisiksi muuttuneet herneet menisivät silti kaupaksi, ei niitä tarvitsisi värjätä, joten valta on tässäkin kuluttajalla.
Mitä on tehtävä? Pelotteluihin lisäaineiden haitoista ei yleensä pidä uskoa. Sen sijaan liiallisen suolansaannin haittoihin pitää suhtautua vakavasti. Perusteet eivät ole pelkästään terveydellisiä.On laskettu, että Suomessa kolmen gramman päivittäinen suolan vähennys pienentäisi terveydenhuollon kuluja 150–250 miljoonaa euroa vuodessa. Terveet elinvuodet lisääntyisivät 4 000–6 000:lla.
Verrataanpa professorien sanomaa tämän ajan ruokagurun ajatuksiin, joita tarjoaa Raikasweb, joka mainostaa tarjoavansa raikkaita, virallisesta näkemyksestä poikkeavia ajatuksia terveellisestä elämästä:
Suola – terveyden perusta
Omassa terveydentilassani tapahtui hämmästyttävä muutos kun lisäsin suolan käyttöä. Ja nyt en puhu mistään prosessoidusta Jozo Jodisuolasta vaan oikeasta ja aidosta merisuolasta. Jos haluat yksinkertaisella tavalla lisää terveyttä ja jopa elinvuosia, niin lisää ruokavalioosi raffinoimaton merisuola. Aloita jokainen päiväsi suolajuomalla. Lisää puoli teelusikallista suolaa lämpimään veteen, teehen tai kahviin ja juo se. Huomaat positiiviset vaikutukset muutamassa sekunnissa.
Tällaista on vaihtoehtoterveys ja joka siihen on mieltynyt, niin kaikin mokomin. Mutta huomannette Raikaswebin sivuilla lukuisia linkkejä eri nettikauppoihin, joista voitte näitä tuotteita ostaa ja koodeja käyttämällä osa rahoista tipahtaa blogaajalle. Nerokasta, mutta tekeekö se vaihtoehtogurun sanomasta uskottavaa vai vähemmän uskottavaa?
2 kommenttia:
Lisätäänpä vielä samasta Strandbergin ja Julan kirjoituksesta luomua käsittelevä kohta:
"Viranomaiset valvovat tarkoin elintarvikkeiden lisäaineita Suomessa. Selvä näkemys on, että toisin kuin liiasta suolasta, elintarvikkeiden lisäaineista ei ole kansanterveydellistä haittaa. Mahdollista allergiaa lukuun ottamatta haittaa ei ole yksilöillekään. Niin sanottuja luomutuotteita voi tietysti käyttää, jos haluaa maksaa enemmän, mutta erityistä terveyshyötyä niiden käytöstä ei ole voitu osoittaa."
Niinhän se on, että hullu ei ole se, joka paljon pyyttää vaan se, joka paljon maksaa. Tai ainakin hän tässä papauksessa on väärin informoitu
Lähetä kommentti