4. syyskuuta 2012

Stanfordin laaja tutkimus: luomu ei ole terveellisempää

Stanfordin yliopiston laaja tutkimus ampuu alas täysin luomuruuan väitetyt terveysedut:

Expensive organic food isn't healthier and no safer than produce grown with pesticides, finds biggest study of its kind

 

Yhdysvaltain arvostetuimpien yliopistojen joukkoon kuuluvan Stanfordin laaja tutkimus torjuu kaikki luomun ympärille kasatut myytit terveellisyydestä ja paremmasta ravinteikkuudesta, aivan kuten kaikki luotettavat kirjallisuuskatsaukset ovat tähänkin asti tehneet, eli ei mitään uutta länsirintamalta.

Myös maidosta tehdyt tutkimukset on käyty laajasti läpi, eikä mitään eroa proteiineista tai rasvoista ole löytynyt ravitsemuksellisesta näkökulmasta.

Ainoastaan torjunta-aineiden osalta oli 30 % mahdollisuus saada vähemmän torjunta-aineita sisältäviä elintarvikkeita (tai torjunta-aineetonta) suosimalla luomua, mutta tutkimus siis ampui alas senkin myytin, että luomu on torjunta-aineetonta.

The researchers did find organic produce was 30 per cent less likely to be contaminated with pesticides than conventional fruit and vegetables, but not guaranteed to be pesticide-free, while pesticide levels of all foods came within the allowable safety limits.


Uutisessa myös sivuttiin Oxfordin tutkimusta, jonka mukaan luomu ei ole edes ympäristölle automaattisesti parempi, vaan asiaan vaikuttaa jokin muu kuin tuotantotapa, joka on todettu myös kotimaisissa tutkimuksissa.

Oxfordin tutkimus, johon uutisessa viitattiin, löytyy täältä:

Organic farms not necessarily better for environment


Takaisin luomuruokaan:

Tutkimuksessa havaittiin kuitenkin, että tavanomaisesta tuotannosta löytyi useammin kolmelle tai useammalle antibiootille vastuskykyisiä bakteereja, kuin luomutuotannosta.

Luulisin "bakteerialueen" olevan Yhdysvallat tai Etelä-Amerikka, jossa antibiootteja saa käyttää ennaltaehkäisyyn ja kasvun nopeuttamiseen, toisin kuin vaikkapa Suomessa, jossa antibioottien käyttäminen vastoin eläinlääkärin diagnoosia on selkeästi kielletty.

Joten mitä jää jäljelle?

No kaupalle parempi kate kalliimman elintarvikkeen muodossa ja siksipä ruokateollisuus koettaa kovasti luomua trendiksi tehdä.

Many people pay as much as a third more for organic food in the belief that it is healthier and safer.

Osaatko arvata, miksi S-ryhmäkin koettaa saada sinut ostamaan luomua?

Ja alkuperäinen tutkimus täällä:

Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives?: A Systematic Review

 

 






5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sama tutkimus, josta on tänään juttu HS:ssä? Siinähän on taas jätetty korostamatta sitä, että luomun vertailukohtana on amerikkalainen tehotuotanto. Näin lukijoille jää helposti sellainen kuva, että esim. antibioottien käyttö olisi meillä yhtä rajoittamatonta.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Pisti silmään Hesarin nettisivulta sama asia.

Mutta hämmentävää minusta on se, että ottaen huomioon sen, miten hirvittävästi erilaisten legendojen ja myyttien mukaan USA:ssa läträtään luontoon maatalouskemikaaleja, oli täysin puhtaiden tuotteiden osuus melkoinen tavanomaisessa maataloudessa, eli yli 60 %.

Samoin niillä antibioottien käyttömäärillä, joita uhkakuvissa maatalouden USA:ssa väitetään käyttävän, oli ero luomuun suhteellisen pieni.

Anonyymi kirjoitti...

Charles Benbrook Reviews the Stanford Study

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Charles Benbrook voi tietenkin rauhassa kertoa, että väärin tutkittu. Hänellä on siihen oikeus.

Jos tehtäisiin sellainen löytö, että luomutomaatissa olisi 20 % enemmän ravinteita kuin tavanomaisessa tomaatissa, niin mitäpä siitä, ainakaan nykyisillä hinnoilla.

Jos kuitenkin todellisuus on se, että tavanomaisia tomaatteja saa kolme samalla hinnalla kuin luomutomaattia yhden, niin tuo kuvitteellinen terveyshyöty menisi jo siinä harakoille.

Jos ihminen söisi kaksi tavanomaista tomaattia päivässä, niin hän saisi paljon enemmän ravinteita kuin yhdestä luomusta ja se tulisi vieläpä paljon halvemmaksi.

Mutta ostakoon luomua se, jolla on siihen varaa.

Luomussa kyse on vain siitä, että rikas haluaa ostaa kallista ruokaa, johon köyhällä ei ole varaa, koska köyhästä erottuminen on aina ollut varakkaille tärkeää.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä mitä nyt kerron on totista totta, oma kokemukseni. Kun en löytänyt kaupasta sen merkkisiä kaakaopapuja, joihin olin tykästynyt, niin ostin sitten toista merkkiä, joka oli luomua. Ne olivat aivan eri näköisiä ja maistuivat homeelta. Sitä hirveää makua en saanut pois kuin hampaat pesemällä.