20. syyskuuta 2012

Luomu ei löydä ravintolaan

Yle uutisoi luomun suurimmasta ongelmasta, eli luomu ei tavoita asiakkaita kaikista ponnisteluista huolimatta:

Luomun tie ravintoloihin tökkii

 

 Suositut luomuraaka-aineet eivät vieläkään kulje ongelmitta tiloilta ravintoloihin. Erityisen paljon saatavuusongemia on luomulihalla, jonka hintakin hirvittää keittiöitä.

Miten tuon taas ymmärtäisi oikein? Saatavuus on huono, eli tuotetta ei ole markkinoilla, mutta jos sitä olisi, hinta olisi niin kova, että jäisi ostamatta. Menikö oikein?

Esimerkiksi kolmenkymmenen pihvin tilaus tulee kuitenkin luomuna ravintolalle kalliiksi, sanoo keittiömestari Jarkko Mattila.

Kun tuote on hyvin kallis tuottaa, kiitos luomun byrokratian ja välistä jopa outojen sääntöjen, näkyy se tietenkin jossain ja se on yleensä hinta.

- Lihaa menee meillä suuria määriä, joten sen hinta voisi olla kilpailukykyisempi. Laatu on luomussa hyvää, mutta tavallinen liha on silti kilpailukykyisempää.

Luomu joutuu siis kamppailemaan jopa keskenään ristiriitaisten ongelmien kanssa.

Hinnan pitäisi olla tuottajalle hyvä, kuten luomussa on tarkoitus olla, mutta hinnan pitäisi olla myös kuluttajalle kilpailukykyinen, jotta sillä olisi menestymisen mahdollisuus.

Luomulihan kysyntä kasvaa ravintoloissakin, mutta tuotanto on edelleen pienimuotoista. Lihan vaihteleva tarjonta ei haittaa pikkupaikkoja, jotka voivat muuttaa listaansa nopeasti, mutta suuremmat ravintolat eivät voi luomuun tukeutua - vaikka halua olisikin.

Tämä on toinen luomun suurista ongelmista. Tuotetta pitäisi pystyä toimittamaan suurella toimitusvarmuudella. Jos päivästä toiseen kuluttaja kävelee luomuhyllyn ohi, jossa lukee pahoittelut tavaratoimitusten viivästymisestä, hän saattaa jättää tulevaisuudessa sen hyllyn katsomisen väliin, silloinkin kun siellä sattumalta tavaraa olisi.

Kaikkialla Suomessa tuotantoketju ei vielä toimi yhtä sujuvasti, mutta kilpailun kiristyminen luomutuotannossakin muuttanee tilannetta väkisinkin.

Ja sitten se pahin tulevaisuuden skenaario. Kilpailun kiristyminen, joka tarkoittaa noin yleisesti, mutkat oikoen sitä, että joku tekee jossain asiat paremmin eli tuottaa enemmän ja halvemmalla, eli hinnat tipahtavat.

Yleensä se kilpailua kiristävä tuotanto tapahtuu Suomen ulkopuolella. Se, että joku tuottaa kaukana Suomesta luomulihan halvemmalla, ei valitettavasti laske luomutuotannon hintaa Suomessa, vaan se vain pistää tuottajat ahtaalle, sillä heidän pitää tinkiä silloin jostain, jotta he saavat hinnan alas ja jos se ei onnistu, on myytävä pienemmällä voitolla, joskus jopa tappiolla.

Eilen oli luomuvallankumouksen ruokamarssi Helsingissä ja siellä vaadittiin reilumpia hintoja niin kuluttajalle kuin tuottajallekin.

Tämä tarkoittaa ilmeisesti sitä, että luomutuotteen hinnan tulisi olla halpa kuluttajalle, mutta tuottajan pitäisi saada hyvä korvaus.

Miten nämä asiat voidaan yhdistää? Tai sitten joku huijaa.

Ei kommentteja: