10. syyskuuta 2012

Luomuun siirtynyt ennätysmäärä tuottajia

Uutiset luomun olemattomista ympäristö- tai terveysvaikutuksista eivät saaneet uutisissa tilaa kotimaassa juuri yhtään, mutta kun tähän viljelymuotoon on hurahtanut ennätysmäärä viljelijöitä, jokainen media kertoo sen ja toki myös luomulakko:

Luomuun siirtynyt ennätysmäärä alkutuottajia ja ruokayrityksiä

 

Sen mukaan tänä vuonna valvontaan on liittynyt 365 luomutilaa, mikä on enemmän kuin yhtenäkään vuonna 2000-luvulla. Eläintuotannon luomuvalvontaan on hakenut jo 113 eläintilaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin kolmena edellisenä vuotena yhteensä. 

Toivottavasti eivät hyppää luomujunaan liian myöhään, kun kuluttajat ovat alkaneet jo tottua halpaan ulkomaiseen bulkkiluomuun.

Tosin luomuviljelijöiden määrä ei ole tälläkään hetkellä lähelläkään sitä, mitä se olisi edellisen luomutrendin kiihkeimmässä vaiheessa josta esimerkkinä yksi uutinen vuodelta 2002:


Luomutilojen määrä pienessä laskussa 11.08.2002

 

Kaikkiaan luomutuotannon piirissä oli viime vuoden lopulla 4 894 tilaa. Uusia luomutiloja tuli vain 165 kappaletta, kun vuotta aiemmin niitä oli yli kaksinkertainen määrä. Luomutuotannon lopettaneiden tilojen määrä nousi 415:een.

Kuten näemme, vuonna 2001 luomun lopetti 415 tilaa, kun trendi alkoi hiipua, tai oli jo hiipunut.

Tuottajat kyllä reagoivat hyvin nopeasti ja kun luomutuotteita ei enää mennyt kaupaksi, viljelijät vaihtoivat takaisin tavanomaiseen viljelyyn, eikä siinä ideologiat tai muu vouhkaaminen vihreistä arvoista, joita ei tutkimusten mukaan kuitenkaan ole, auta ollenkaan.

Mielenkiintoinen on verrata tilakokoja noista kahdesta uutisesta, eli tuoreesta ja vuodelta 2002:

Nyt:

Nyt keskikokoisella luomutilalla on peltoa noin 48 hehtaaria, mikä on 10 hehtaaria enemmän kuin tavanomaisilla tiloilla keskimäärin.

Vuonna 2002:

Keskimäärin jokaisella tilalla oli luomuviljeltynä tai siirtymävaiheessa lähes 30 hehtaaria peltoa. Keskimääräinen luomupeltoala kasvoi edellisvuotisesta vajaalla kahdella hehtaarilla.

Surkeat sadot on jotenkin kompensoitava ja koko on ainut tapa tehdä se, eli pitää olla enemmän pinta-alaa, jotta saa edes jotakin maasta irti.

Mutta seuraamme tilannetta ja nyt kun on ennätyshehtaarit luomussa, onkin mainio tilanne seurata sadon määrää. Jotenkin luulen, että kun ensi vuonna näemme satotilastot, niin luomun osuus on se tuttu 0-2 prosenttia kokonaissadosta, kuten aina ennenkin, olipa tuottajien tai pellon määrä mikä tahansa.

Ei kommentteja: