20. syyskuuta 2012

Koulujen kasvisruokapäivän satoa

Turun Sanomat uutisoi, että koululaisten kielteinen kanta kasvisruokapäivään on lieventynyt:

Oppilaiden kielteinen kanta kasvisruokapäivään lieventynyt

 

Helsinkiläisten oppilaiden ensireaktio kasvisruokapäivään oli selvästi kielteinen, mutta kanta on nyttemmin siitä lieventynyt. Tämä selviää Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksen selvityksestä, jossa tarkasteltiin, miten koululaisten suhtautuminen kasvisruokapäivään heijastui heidän kouluruokailuunsa.

Lihan syöntiä olisi vähennettävä ja kasvispainotteinen ruokavalio on selkeän positiivisesti terveysvaikutteinen, mutta kuinka nuori saadaan siitä innostumaan edes kerran viikossa?

Pakolla? Tekemällä koulujen kasvisruokapäivästä iso numero?

Tutkimuksen mukaan kouluruokailuun osallistuminen väheni kasvisruokapäivinä keskimäärin seitsemän prosenttia, ja ruokailuun osallistuvatkin ottivat yhdeksän prosenttia vähemmän ruokaa. Lisäksi ruokaa jätettiin 60 prosenttia enemmän.

Ja sitten lähikauppaan hakemaan karkkia ja energiajuoma, luulisin.

Etenkin tuo ruuan jättäminen on iso ongelma ja koska kuitenkin vain noin 7 % ruokailijoista jättää kasvisruokapäivänä ruuan väliin ja ruokaa jätetään 60 % normaalia enemmän, niin se kertonee siitä, että koulujen ruokabudjetilla ei kyetä maittavaa kasvisruokaa valmistamaan.

Jauhelihakastike, broileripasta yms koululaisten perusherkku onnistunee pienemmälläkin rahalla, mutta laadukas kasvisruoka ilmeisesti ei.

Ajan mittaan vastustus osittain lieveni. Kouluruokailuun osallistuminen ja jätetyn ruuan määrä palautuivat ennalleen. Sen sijaan ruokaa otettiin edelleen kasvisruokapäivänä vähemmän.

Joko kasvisruokaa opittiin tekemään pienemmällä rahalla, tai sitten on se vanha viisaus, että kaikkeen tottuu.
Ei kommentteja: