15. syyskuuta 2012

Luonnollinen tapa valmistaa ruokaa on terveellisin?

Seuraamani blogi, tiedebasaari, jonka sisällöstä vastaa Turun Sanomien ympäristötoimittaja Kai Aulio, kirjoitti ajatuksia herättävän kirjoituksen, jonka haluan jakaa muillekin:

Kehitysmaiden lasten henkinen kehitys hidastuu puun polton savujen takia

 

Meillä Suomessa keskustellaan milloin mistäkin ongelmasta, joka tuhoaa meidän tulevaisuutemme ja etenkin lastemme elämän. Välillä se on ollut deodoranttien alumiini ja joskus jokin ruuan lisäaine, joista viimeisin mörkö ja kauhistus on ollut natriumglutamaatti. Asiaa vatvotaan aikansa ja kun myrsky laantuu, keksitään jokin uusi mörkö, josta alkaa samanlainen kauhistelu. Joskus se saattaa olla jopa tarkoituksenmukaista, mutta hyvin monet hudit saattavat syödä siltä kauhistelulta terää.

Mikäli yhtään osaan trendejä ennustaa, seuraava kauhistelun aihe voisi olla hammastahnojen fluori tai sitten parabeenit nostetaan tapetille pienen hiljaiselon jälkeen.

Kehitysmaissa on taas täysin toisenlaiset ongelmat. Me yhdistämme puun polttamisen erilaisiin romanttisiin tilanteisiin, kuten makkaran paistamiseen juhannuksena tai kesämökin saunan lämmittämiseen. Kehitysmaissa sähköliesi voisi olla monien ongelmien poistaja, mitkä ongelmat koskettavat lapsien kehittymistä terveiksi aikuisiksi.

Puun polttaminen jos mikä, on luonnollista, luonnonmukaista toimintaa lämmittää asunto tai tehdä ruokaa. Jos pistämme mukaan hieman kaukaista romantiikkaa, voisimme sanoa, että jo kaukaiset esi-isämme käyttivät tulta jokapäiväisissä askareissaan ja valmistivat luonnollisen ruokansa tulen ääressä, vaikkapa jonkin kauniin, kuvauksellisen luolan uumenissa.

Onko se ollut sittenkään niin hieno asia, kuin miltä se nykyään saattaa kuullostaa?


Ei kommentteja: