21. syyskuuta 2012

Kauhea paljastus paistijauhelihasta!

Juuri kun luulin, että kaikki ruokahysteriat on koettu, on jo uusi skandaali muhimassa nurkan takana:

Paljastus kaupan jauhelihasta – tiedätkö, mitä sisältää oikeasti?

 

Kuluttaja saattaa yllättyä kaupan tiskillä ostaessaan paistijauhelihaa, sillä tuote ei välttämättä koostukaan pelkästään paistista, paljastaa Maaseudun Tulevaisuus.

Onko sinne kenties jauhettu mukaan sorkkia, nahkaa ja sarvet, vaiko edellisistä kunnallisvaaleista hylättyjä äänestyslippuja, vai mistä kaameasta skandaalista nyt on kysymys?

Paistin lisäksi jauheliha pitää sisällään muita ruhon osia, kuten naudan etuselkää tai lapaa.

Hyi hemmetti, naudan etuselkääkö? Kuka ihminen voi syödä eläimen selkää, kun lihan pitää olla paistia!

Keittotaito - Naudan ruhon tärkeimmät osat

 

2. Etuselkä Hyvää ja edullista, moniin ruokalajeihin sopivaa lihaa rasvamarmorointinsa vuoksi. Sopii jauhelihaksi ja moniin pataruokiin, kuten gulassiin, vatkuliin, häränkääryleisiin ja vastaavaan.
 4. Lapa Naudanlapaa myydään nykyään usein paloiteltuna ja luuttomana. Soveltuu gulassin ja muiden pataruokien tekoon, käärepaistiin ja muihin patapaisteihin sekä jauhelihaksi.

Joten missä ihmeessä se ongelma taas on? Kuten ruhon osat läpikäymällä selviää, paisti on aika laaja käsite ja jokainen ruokaa laittanut tietää, että ei esimerkiksi sisäpaisti ole mikään tae siitä, että liha on hyvää, sillä rotuja on monia, eläimen voi kasvattaa monella tavalla ja lisäksi lihan voi valmistaa eri tavoin, myös väärin.

Etuselkä ja lapa ovat aivan mainioita ruhon osia käytettäväksi jauhelihassa, vaikka sitä kutsuttaisiin laveasti paistijauhelihaksi.

1 kommentti:

Jaska Jokunen kirjoitti...

Olen jo vuosia jauhanut itse jauhelihan. Tämä tosin johtuu pääasiassa metsästysharrastuksestani, mutta suosittelen sitä muillekin. Itse kun jauhaa, niin tietää tasan tarkkaan mitä sieltä löytty.

Itse jauhetun tuoreus ja muukin laatu on aivan eri luokkaa, kuin kaupan muovirasioista löytyvissä...