Vantaan velkaohjelma iskemässä päiväkotien luomuruokaan
Vantaan säästökuuri supistaa näillä näkymin päiväkotien luomuruokatarjotinta. Myös luomuruokaohjelman laajeneminen on tyssäämässä.
Sille rahalle on luultavasti paljon parempaakin käyttöä, kuten selviää erilaisista uutisista koskien vanhuksille tarjottavia palveluita yms.
Toistaiseksi vain päiväkodeissa on alettu tarjota tänä vuonna luomupuuroa kolmesti viikossa. Kouluihin luomuohjelma ei ole vielä edennyt, kertoo tilaajapalvelujohtaja Vesa Urtti.
Kolme luomupuuroa viikossa aamuisin tuli maksamaan mitä? Siihen oli varattu 50 000 euroa, mutta riittikö se, vai maksoiko vieläkin enemmän? Aika hyvää pitää puuron olla, jos kolme aamutarjoilua viikossa maksaa 50 000 ylimääräistä tavalliseen puuroon verrattuna.
Tilaajapalveluiden laskelman mukaan luomuleipä maksaisi vuodessa 84 000 euroa enemmän kuin tavallinen pehmeä leipä.
Oliko leipää tarkoitus tarjota viitenä aamuna, vai kolmena, vai mistä tarjoilumäärästä tuo summa oli tarkoitus maksaa?
Tämän vuoden talousarvioon vihreiden ajama luomu oli ensin saamassa 400 000 euroa, ...
Vihreät ovat kovin innoissaan pistämässä rahaa luomuun, joka uusimpien tutkimusten mukaan ei ole terveellistä saatikka ympäristöllekään parempi vaihtoehto, niin jospa Vihreät suuntaisivat mielenkiintoaan ylisuuriin opetusluokkiin, ylisuuriin päiväkotiryhmiin ja niin edelleen.
Vai eikö se ole riittävän trendikästä cityvihreille?
400 000 euroa on kuitenkin sellainen rahamäärä, että sillä saisi jo muutaman opettajankin tai päiväkotiohjaajan, ja niiden tuoma hyöty lasten (mielen)terveyteen olisi paljon suurempi ja konkreettisempi kuin luomuruuan, jonka hyödyt tuntuvat olevan henkilökohtaisen uskon varassa.
... mutta demarit halusivat mieluummin parantaa kouluruuan laatua yleisesti. Siihen suunnattiin 200 000 euroa. Luomuryyneihin varattiin lopulta 50 000 euroa.
Osa sentään vielä kykenee järkevään ajatteluun, mutta luomupuuroa lapset pääsevät vieläkin nauttimaan, ilmeisesti kolmena aamuna viikossa, kuten on ollut.
Urtin mukaan myös luomuruuan paremmuus tavalliseen verrattuna täytyisi tutkia tarkemmin.
"Joissakin tutkimuksissa on todettu, että se aiheuttaa jopa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin ei-luomutuotanto."
Näin ikävästi on päässyt käymään ja etenkin viljat ovat sellainen ryhmä, sillä luomun kurja satotaso on korvattava laajemmalla pinta-alalla saman määrän tuottamiseksi, joten miinukselle menee luonnon näkökulmasta katsoen.
Jos nyt välttämättä halutaan luomua suosia ympäristösyin, niin oliivit taisivat olla sellainen tuote, että ilmastovaikutukset olivat tavanomaista tuotantoa pienemmät, ainakin jossain päin maailmaa. Mutta kun Ruotsin kuluttajaviranomainen tutki luomuoliivit, niistä löytyikin vaikka mitä ihmeellistä, jota ei luomusta mainoksien mukaan pitäisi löytyä.
Ja mikäli suositte luomuleipää ja luulette ostavanne kotimaista, niin katsokaapa seuraavan kerran leipäpussiin ja siihen, mitä sinne on pienellä printattu. Tekemäni hyvin vaatimattoman otoksen mukaan esimerkiksi S-ryhmän luomuleivät olivat tuotettu lähes kokonaan EU:ssa, joka tarkoittanee sitä, että luomuvilja leipään on tuotettu EU:ssa, vaikka itse leipä on leivottu vaikkapa Fazerin leipomossa Suomen maaperällä.
Mikäli tuote on täysin kotimainen, se pakkauksesta yleensä helposti selviää, mutta jos sitä ei selkeästi esillä lue, kannattaa pakkausta hetki käännellä ja pyöritellä asian selvittämiseksi.
Joten olkaa valppaina, jotta saatte kotimaista, jos sellaista kuvittelette ostavanne ja kotimaista tuotantoa haluatte tukea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti