5. syyskuuta 2012

LuomuALE alkoi, tuottajat tuskin kiittävät

S-ryhmä on tuonut taas uutta halpaa bulkkiluomua Euroopasta tyydyttämään vaativien luomukuluttajien makua ja se tulee tekemään kotimaan tuotannolle hallaa.

S-ryhmä toi saksalaisen luomumaidon maitohyllyyn Rainbow-brändinsä alla ja hinta on vedetty niin alas, että mikäli Valio ja Ingman aikovat pitää luomumarkkinoistaan kiinni, tuottajahintojen tarkistus lienee kohta ajankohtainen, tai sitten luomu on ajettava tavanomaisen puolelle, kuten ennenkin ja Valio maksaa omasta pussissaan liian korkeaksi nostetut tuottajahinnat.

Hinnat tässä:

Valio, rasvaton luomumaito 1,65 euroa.
Ingman, rasvaton luomumaito 1,41 euroa.
Rainbow, rasvaton luomumaito, saksalainen 1,25 euroa.

Vertailuna vielä Valion tavallinen 0,83 euroa ja ruotsalainen tavallinen 0,75 euroa.

Kaikki hinnat S-ryhmän samasta kaupasta ja litran purkki.

Kirjoitin jo aiemmin saksalaisesta luomuedamista S-ryhmällä, jonka hinta oli painettu jopa alle osan kotimaisten tavanomaisten edamien.

Tilanne lienee luomun edustajille kiperä, koska millä syyllä kuluttajia koetettaisiin saada pysymään ulkomaisesta halvasta bulkkiluomusta kaukana ja suosimaan kotimaista erittäin kallista luomua? He ovat korostaneet paljon sitä, kuinka luomu on aina luomua ja se on juuri samanlaista luomua, kiitos sääntöjen ja niiden valvonnan.

Luomun piti olla lähiruokaa, kotimaista, kestävää kehitystä ja niin edelleen, mutta vaaka kallistuu koko ajan ulkomaisen halvan tuontiluomun puoleen, kuten kaikkialla muuallakin.

Miksi muuten Saksasta riittää Suomeen tuotavaksi halpaa luomumaitoa, kun Saksassahan on niin mahtavat markkinat ja sielläkään tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa, vaan tuotantoa on luomussa paljon vähemmän kuin tuotteita kaupassa? Luulisi että kaikki maito menisi omille markkinoille, eikä edes aivan riittäisi.

No sen selitin jo aiemmassa kirjoituksessani. Saksaan pumpataan Kroatiasta halpaa luomumaitoa, jonka Arla tuottaa siellä halvalla suurien maataloustukien johdosta. Koska saksalaisten tuottajien luomumaito täytyy saada jonnekin, kun kroatialaista vastaan ei hinnalla kannata sotia, tuodaanpa se sitten Suomeen.

Näin toimii vastuullinen luomutuotanto. Mutta minne pitäisi sitten saada kaupaksi todella kallis suomalaisten tuottajien luomumaito? Norjassa on niin kallista muutenkin, että ehkäpä se siellä menisi kaupaksi.

EDIT 7.9

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi samasta asiasta näin:

S-ryhmä toi markkinoille saksalaisen luomumaidon

 

Kouvolalaisen luomuviljelijän Hannele Sipun mukaan Valio ostaisi luomumaitoa enemmän kuin tuottajat voivat tarjota. Uusia luomutuottajia voitaisiin saada koulutuksen myötä.

Hyvin outo väite, sillä Valio itse lakkasi tekemästä keväällä uusia luomusopimuksia, vaikka niitä varten olisi ollut useita tiloja.

Asiassa on kyse vain siitä raadollisen kaupallisesta asiasta, että pienten luomumaitotilojen tankkien tyhjentely ei ole kannattavaa toimintaa Valiolle, jos ne ovat liian pitkän kiertelyn ja kaartelun takana.

Valio teki keväällä pari uutta sopimusta hyvien keräilyreittien varrelle, suosien suuria yksiköitä ja sen jälkeen uusia luomusopimuksia ei ole tehty, vaikka tiloja kyllä olisi valmiita sopimuksia tekemään.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä huomioita. Lisään vielä, että Lidlissä saksalainen luomumaito on 0,99 euroa litra.

Anonyymi kirjoitti...

Saksalainen "luomumaito" säilyy 21 vuorokautta. Ei oo varmaan lisäaineita, ei.....

Anonyymi kirjoitti...

Sekä Rainbow luomu rasvaton, että kevyt maito on HOMOGENOITUA! Sitä tietoa ei tölkin kylkeen ole painettu, (löytyy Rainbow tuotteiden nettisivustolta). Pitkä hyllyikä on saatu korkeapastöroinnilla.

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

"" Sekä Rainbow luomu rasvaton, että kevyt maito on HOMOGENOITUA! Sitä tietoa ei tölkin kylkeen ole painettu, (löytyy Rainbow tuotteiden nettisivustolta). Pitkä hyllyikä on saatu korkeapastöroinnilla. ""


Maidon homogenoinnilla ei pitäisi olla merkitystä rasvattoman maidon koostumukseen, sillä homogenointi tehdään maidon rasvalle, eli rasvapallerot pilkotaan ja kun rasvattomassa ei ole rasvaa, niin samapa se niille rasvapalleroiden koolle sitten on.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt joku äkkiä tekemään bisnestä luomun toimitusketjusta. Keräily pientuottajilta ja toimitus isoille toimijoille.

Anonyymi kirjoitti...

Mä en ainakaan ole nähnyt missään tuota Rainbow-luomumaitoa, tai Lidlin Biotrend-luomumaitoa rasvattomana? Kevytmaitoja ne on molemmat. Ja tosiaan homogenoituja, selittää osittain halpaa hintaa ja ainakin minun kohdalla juuri siitä syystä jäävät hyllyyn. Hyi olkoon, vaikka kuinka olisivat luomua...