Nälkä iski kuin vallankumous
Mirkka Lappalaisen kirja Jumalan vihan ruoska, Suuri nälänhätä Suomessa 1695–1697, lienee oivallista lukemista niille, joilla on asioista sellainen käsitys, että maataloudesta pitää viedä moderni osaaminen pois ja meidän täytyy taas tehdä kaikki kuten isämme, isoisämme ja isoisoisämme ovat asiat tehneet.
Menneisyyden unohtaminen on varmin tae tehdä samat virheet uudelleen.
Tietenkään asioita ei voi suoraan verrata, sillä jos maa on jäässä Juhannuksena, eikä maatöihin pääse, niin eipä siinä moderni tekniikkakaan pelasta, jos luonto ei anna mahdollisuutta.
Mielenkiintoinen detalji oli myös tämä:
Lappalainen nostaa esiin Suvivirren. Se otettiin virsikirjaan Suomessa 1701, kun nälkävuosista oltiin toipumassa. Aurinkoa, lämpöä ja viljan kasvua ylistivät 300 vuotta sitten ihmiset, jotka tiesivät, millaista on kun kesä ei tule.
Kun Suvivirren sanat käy läpi, on sanojen laatijalla varmasti ollut nuo kammottavat vuodet ajatuksissaan, kun hän virren sanat sai paperille.
Suvivirsi on yhä ajankohtainen. Lappalainen tosin arvioi, että "modernit, hyvin järjestäytyneet yhteiskunnat ovat immuuneja nälänhädälle". Mutta olihan myös Ruotsin yhteiskunta 300 vuotta sitten aikansa moderni, ylpeä luomus.Kun mietimme sitä, että elämme ruuan suhteen tällä hetkellä kädestä suuhun, niin jopa hyvin laajat ruuan puutteesta aiheutuvat ongelmat voisivat pahimmissa skenaarioissa toteutua. Tietenkin nyt mahdollisuudet kuljettaa ruokaa maailman laidalta toiselle ovat aivan toiset, joten varmasti tuollaista hätää ei enää vauraaseen osaan maailmaa tule, mutta meillekin se voisi iskeä köyhimpään osaan väestöstä voimakkaana.
Ruokaa olisi, vaikka jokin koko maailmaa koetteleva sääilmiö heikentäisi satoja voimakkaasti, mutta sitten se pääkysymys olisi, kenellä on siihen ruokaan varaa. Aivan kuten Suuren nälänhädän aikana. Silloinkin rikkaat selvisivät vähemmällä kuin köyhät.
Nyt on jäänsärkijät ja vapaa, globaali kauppa ympäri maapallon. Mutta mielestäni olisi silti parempi kehittää ainakin meille Suomeen vähintään seitsemän vuoden huoltovarmuusvarastot.
Varmuusvarastoja ei todellakaan enää ole, vaan ruokaturvaamme on vahvistettava muilla keinoin.
2 kommenttia:
Erinomainen blogi!
Mutta yksi pikku jatkuvasti toistuva oikeakielisyysvirhe esiintyy teksteissäsi jatkuvasti. Kirjoitat "heille, joilla" tai muita vastaavia muotoja, kun pitäisi kirjoittaa "niille, joilla". Eli he-prominen sijaan pitää olla ne.
Kiitos huomiosta. Koetan pitää asian mielessä.
Lähetä kommentti