12. syyskuuta 2012

Luomun ympäristövaikutukset

Muutama sana luomun ympäristövaikutuksista, jotka ovat Oxfordin yliopiston tekemässä tuoreessa systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa katsattu sangen vähäisiksi, jopa luomua vastaan kääntyviksi useissa tilanteissa.

Organic farms not necessarily better for environment

 

This literature revealed that whilst organic farming almost always supports more biodiversity and generally has a positive wider environmental impact per unit of land, it does not necessarily have a positive impact per unit of production.

Olen seurannut keskustelua tämän tutkimuksen pohjalta ja monilla ihmisillä on suuria vaikeuksia käsittää mitä eroa on verrata per hehtaari tai per tuotettu tuote.

Luomuun positiivisesti suhtautuvat eivät millään kykene irtautumaan ajattelusta, että koska luomu tuottaa pienemmät päästöt per hehtaari, luomun on siis pakko olla ympäristöystävällisempää.

Organic milk, cereals, and pork all generated higher greenhouse gas emissions per unit of product than their conventionally farmed counterparts

Maidolla päästöt ovat jopa 30 % suuremmat luomutuotannossa, joten jos ajattelet yhtään sitä, mahtaako Maapallo olla lapsillesi tai heidän lapsilleen asuttavassa kunnossa tulevaisuudessa, jätät ilman muuta luomumaidon kauppaan tai sitten vähennät maitoa lapsiesi lasista yli 30 % joka aterialla, niin peli on tasan.

Katsotaan asiaa aamupuuron kautta ja kuvitellaan vertailun ero sen avulla.

Sinulla on kaksi lautasta edessäsi, joista toisessa on kaksi desiä luomuviljasta tehtyä puuroa ja toisessa kaksi desiä tavanomaisesta viljasta tehtyä puuroa.

Kun luomuvilja puuroosi on tuotettu, sen päästöt per hehtaari ovat olleet pienemmät, mutta kun katsot lautastasi, näetkö siinä viljaa vaiko hehtaareja?

Sinä taidat nähdä siinä viljaa ja jos sinä haluat, että ruokasi päästöt ovat pienemmät luomun avulla, sinun on poistettava sen lautasen sisältämästä puurosta aika paljon, jotta sen lautasen sisällön tuottamiseksi tapahtuneet päästöt muuttuvat tavanomaista tuotantoa pienemmäksi. Ainoastaan sillä tavoin sinä voit vähentää ruuan tuotannon aiheuttamia vaikutuksia ilmastoomme.

Mikäli sinä haluat syödä yhtä ison puuron kuin aina ennenkin ja ajatella ympäristömme parasta, niin silloin sinun vaihtoehtosi on tavanomaisesti tuotettu vilja.

Jos haluat syödä lounaallasi kolme perunaa, niin kolme perunaa luomuna tuottaa suuremmat päästöt kuin kolme perunaa tavanomaisena.

Ehkäpä olet sitä mieltä, että asiaa pitää ajatella per hehtaari, niin sitten sinun pitää vähentää huomattavasti perunoiden määrää lautasellasi, jotta touhu kääntyy luomun eduksi. Joinain vuosina luomu on tuottanut per hehtaari jopa 50 % vähemmän perunoita kuin tavanomainen perunantuotanto, joten tietenkin päästöt ovat huomattavasti pienemmät per hehtaari ajateltuna.

Kuvittele eteesi pelto ja sen ympärillä oleva villi luonto. Jos haluat syödä luomuperunaa yhtä paljon kuin söit tavanomaisesti tuotettua perunaa, peltoa on raivattava hyvin paljon lisää, jotta luomuperunaa riittää kaupassa yhtä paljon kuin tavanomaisesti tuotettua. Kumpaa katsot mieluummin, peltoa vaiko sitä vapaata luontoa pellon ympärillä ja kumpi tuottaa sinulle iloa enemmän? Jos haluat nähdä ympärilläsi enemmän peltoa, tasaiseksi raivattua maata, niin silloin valintasi on luomuperuna.

Jos olet valmis pienentämään ruoka-annoksiesi kokoa jopa useita kymmeniä prosentteja, niin silloin luomu on vaikkapa ilmaston kannalta hyvä vaihtoehto ja ruokasi tuottamisesta aiheutuvat päästöt pienenevät. Jos taas et koe, että syöt tällä hetkellä liikaa, vaan annoksesi ovat sopivia kulutukseesi nähden, niin silloin luomua suosimalla teet ympäristölle karhunpalveluksen.Ei kommentteja: