10. syyskuuta 2012

Missä uutiset uusimmista luomututkimuksista?

Olen vähän ihmeissäni siitä, että tämä maailmalla hyvin laajasti uutisoitu tutkimus, tai oikeastaan molemmat tutkimukset (Stanford ja Oxford) eivät ole päässeet esimerkiksi Helsingin Sanomien paperiversioon ollenkaan.

Helsingin Sanomat julkaisi nettisivuilla hyvin vaatimattoman uutisen asiasta ja sen jälkeen ei yhtään mitään.

Onko luomu niin Pyhä lehmä Suomessa, että tällaisia uutisia ei julkaista edes valtakunnan päälehdessä? Jorma Ollilanko Hesari pelkää suututtavansa, vai miksi maailmalla paljon keskustelua luomusta aiheuttaneet uutiset eivät meillä ylitä uutiskynnystä?

Sitten tuo onneton guacamole pääsee joka mediaan, kun joku myy tuotetta, joka on sellaista kuin purkin kyljessä lukee, niin sitä kauhistellaan kyllä jopa lööpeissä! Nyt vähän rotia siihen tiedottamiseen, arvoisat uutisten tuottajat!

Sitten tein erään huomion, josta voi päätellä yhtä sun toista luomun hengestä. Organic Worldin nettisivuille uutinen pääsi päivä sen julkaisun jälkeen ja se oli siellä yhden aamupäivän, jonka jälkeen se oli poistettu, eikä siitä ole enää edes vihjettä:

 Organic World - Home / News

 

Ymmärrän toki luomuväen tuskan, kun he haluaisivat uskoa luomusta muuta ja uskoa kuten mainostavat, mutta eipä se luomun tulevaisuudelle kovin hyvää lupaa, jos he joutuvat piilottamaan ja kieltämään tieteelliset tutkimustulokset kuin jokin uskonnollinen kultti pitääkseen huteraa filosofiaansa edes jotenkin kasassa.

Joka paikassa luomuväki valittaa, että luomu joutuu syrjityksi kun ei ole tutkimusta ja sitä pitäisi olla, jotta sen kautta luomu saisi kaipaamaansa huomiota ja sen hyödyt nähtäisiin mustaa valkoisella.

He ovat siis uskotelleet itselleen, että luomu on kyllä sellaista kuin he uskottelevat itselleen ja  muillekin, mutta kun ei ole tutkimusta, niin muita ei saada mukaan hurraamaan luomun puolesta.

No nyt sitä tutkimusta tuli oikein kunnolla, sekä luomuviljelyn vaikutuksista ympäristöön, että luomutuotteiden vaikutuksesta ihmisten terveyteen, sekä itse luomutuotteiden sisällöstä verrattuna tavanomaiseen ja mitäpä tekee luomuväki?

On hiljaa ja toivoo, että nämä uutiset unohdettaisiin mahdollisimman nopeasti ja toivovat, että niiden sisältöä ei suomeksi julkaistaisi missään, jotta taas hetken päästä päästäisiin kertomaan, että luomua pitäisi tutkia, jotta muutkin ymmärtäisivät sen, miten hieno juttu se on.

Kuinka ihmeessä luomu voi kehittyä tai sen voisi edes olettaa kehittyvän tosiasiat huomioivaksi viljelymenetelmäksi, jos he eivät voi edes rehellisesti käsitellä tai edes tuoda omilla sivuillaan julki luotettavia tieteellisiä systemaattisia kirjallisuuskatsauksia ja niiden tuottamaa tietoa luomuviljelystä?

Samoin kotimainen luomuliitto ei ole noteerannut uutista mitenkään.

Keskustelu ja avoimmuus, myös epäkohdista, on jokaisen vähänkään tieteellisenä itseään pitävän metodin taustalta löydyttävä, tai muuten kyse on taikauskosta.


Maanviljelys on tänä päivänä tieteeseen pohjautuva, joten me saamme siitä tarkkaa tietoa. Toki se on osaltaan myös haasteellista, koska vaikkapa viljelykokeessa voi viljelyolosuhteet vaihdella dramaattisesti jopa muutaman kilometrin tai puolen kilometrin päässä toisistaan, mutta silti pääkohdat varmasti tulevat selville.

Me tiedämme kasvien biologiasta kaikki viljelyyn liittyvät pääkohdat erittäin hyvin. Tiedämme ravinteiden merkityksen ja niin edelleen. Tiedämme kasvitautien ja tuholaisten haitat yms.

Nyt tuli kaksi laajaa systemaattista kirjallisuuskatsausta luomusta ja mitä tapahtui luomuväen keskuudessa?

Hiljaisuus, syvä hiljaisuus ja sen jälkeen he odottavat aaltojen vaimenemista, jotta vanha levy voidaan laittaa soimaan: luomu on terveellista, luomu on ympäristölle parempaa ja se tulisi ilmi, jos sitä vain tutkittaisiin.

Yhä enemmän näyttää siltä, että se on ruokateollisuuden luoma trendi, jonka avulla kuluttajille pystytään myymään ylihintaisia elintarvikkkeita.

1 kommentti:

Olli kirjoitti...

Nyt näyttää Aamulehti uutisoivan aiheesta, enkä oikeastaan ihmettele ettei muut mediat ole ihmeemmin innostuneet. En jaksa itse tutkimusta lukea, mutta ainakin Aamulehden jutun perusteella tulos on suunnilleen: "Joissain tapauksissa luomu on ympäristöystävällisempää, joissain tavanomaiset tuotantomuodot. Vitamiineja on saman verran." Hohhoijaa. Olipa yllättävää. Otsikkonsa Aamulehti repäisee tuttuun tapaan hanurista.