Oxfam: Biopolttoaineet vievät ruuan miljoonien suusta
Kehitysapujärjestö Oxfamin tuoreen raportin mukaan vuonna 2008 EU:ssa biopolttoainetuotantoon käytetyillä pelloilla olisi voinut viljellä ruokaa 127 miljoonalle ihmiselle vuodeksi.
The Hunger Grains -raportissa arvioidaan, että EU:n velvoitteet käyttää biopolttoaineita liikenteessä nostavat ruuan hintaa kaikkialla maailmassa. Sen mukaan vuoteen 2020 mennessä pelkkä EU:n biopolttoainepolitiikka voi nostaa joidenkin ruoka-aineiden hintaa jopa 36 prosenttia.
Viime viikolla tulleiden ennakkotietojen mukaan EU olisi lieventämässä biopolttoaineita koskevia tavoitteita. Asiaa käsitellään tänään maanantaina Kyproksella järjestettävässä ministeritapaamisessa.
Biopolttoaineet ovat erittäin hyvä esimerkki siitä, että päätöksiä asian suhteen on tehty vuosia vain ja ainoastaan biopolttoaineista syntyneiden mielikuvien pohjalta ja päättäjät eivät ole edes ymmärtäneet sitä, mistä koko asiassa on kysymys.
Nyt kun he ovat saaneet tosiasioita eteensä, raportteja, jotka perustuvat faktoihin, eivät mielikuviin, on aika muuttaa kurssia ja mitä nopeammin, sen parempi.
Pitäisikö nyt Vihreitä pilkata takinkääntämisestä, vai miten asiaan pitäisi suhtautua?
Minusta on hienoa, jos vääriksi katsottuja päätöksiä kyetään tunnustamaan, näkemään asiat uudessa valossa ja hyväksymään tosiasiat. Takinkääntö ei ole suinkaan ikävä asia, vaan jos tunnustetaan rehellisesti, että pieleen on mennyt ja uusi kurssi on edessä, niin silloin pitää mieluummin nostaa hattua rehellisyydestä.
Usein on kuitenkin niin, että virheitä ei haluta tunnustaa, eikä tosiasioita kohdata, vaan jääräpäisesti pysytään aikaisemmassa päätöksessä, tosiasioista välittämättä.
Myös Greenpeace kirjoitti asiasta muutama päivä sitten:
Puhkaiseeko ruokakriisi biopolttoainekuplan?
Mikä trendikäs tämän päivän juttu voisi kokea seuraavaksi saman, kun päättäjät alkavat saada tosiasioita eteensä, ainaisten mainoslauseiden ja mielikuvien sijaan?
Kuten biopolttoaineet osoittavat, eilisen ekotrendi voi muuttua pienessä hetkessä nykyisyyden ekokatastrofiksi, kun päättäjät näkevät muutakin kuin mainoksia erilaisilta lobbausjärjestöiltä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti