24. syyskuuta 2012

Likaista luomupeliä Suomessa

Yle uutisoi MTK:n nuorisojärjestöjen huolen siitä, että kauppa pelaa likaista luomupeliä ja siinä pelissä ulkomainen halpaluomu syrjäyttää kalliin kotimaisen:

Kauppaketjuja syytetään likaisesta luomupelistä

 

MTK:n itäsuomalaiset nuorisojärjestöt syyttävät kauppaketjuja ruuan alkuperän hämärtämisestä. Kannanotossa väitetään, että kauppaketjut haluavat heikentää kotimaisten tuotteiden saatavuutta kasvattamalla tuontia.

Kaupoilla on yksi tehtävä ja se on myydä ihmisille sitä, mitä he haluavat ja tehdä sen avulla voittoa. Kaupalla ei ole muuta motivaatiota toimia.

Luomu on vain yksi trendi, jonka kauppa haluaa hyödyntää viimeistä euroa myöten, niin kauan kuin se trendi on.

MTK-nuorten kannanoton mukaan yhdistyksen säännöt voidaan tulkita siten, että ne mahdollistavat vaikka koko suomalaisen luomuketjun rakentamisen tuonnin varaan.

Valitettavasti näin se homma toimii joka maassa. Kaikkialla luomua tuotetaan vähän, mutta ostetaan hiukan enemmän ja silloin se tulee jostain muualta. Tässä uutinen asiaa käsitellen:

Luomun kysyntä kasvaa

 

 Hyvä esimerkki ovat Saksan luomumarkkinat, jotka toimivat pitkälti ulkomailta tuodun luomuruuan varassa. Saksaan rahdataan luomutuotteita ympäri maailmaa Etelä-Amerikasta ja Uudesta Seelannista saakka.

 Kuten olen niin monta kertaa aiemmin jo kirjoittanut, luomu on pelkkää bisnestä aivan kuten kaikki muukin asia ja sitä koetetaan myydä mielikuvilla, joita luomun pioneerit ovat luoneet, mutta jotka mielikuvat eivät ole pitäneet todellisuuden kanssa yhtä enää vuosikausiin.

Luomukupla on puhkeamassa myös meillä, kuten esimerkiksi Saksassa on jo merkkejä näkyvissä ja joskus on pakko kysyä, että miksi me sitä tuemme enemmän kuin jotain toista tuotantomuotoa. Sillä ne tuet tuntuvat menevän vain kaupan taskuun.

Luomutuotannolla on etenkin paperilla kauniit puolensa, mutta todellisuudessa se taitaa olla vain kaupoille hyvä keino suurentaa voittojaan.

 

Ei kommentteja: