6. syyskuuta 2012

Myrkkysienistä ei tiedetä kaikkea

Aamun Helsingin Sanomien ruokaosio oli keskittynyt ruokasieniin ja siellä oli mielenkiintoinen juttu koskien sienien myrkyllisyyttä.

Kangaskeltavalmuska on saanut Suomalaisessa sienikirjassa pääkallomerkinnän myrkyllisyytensä johdosta, vaikka sieni on ollut vuosikausia kolmen tähden ruokasieni.

Kirjan toinen kirjoittaja, biologi Jarkko Korhonen, perustelee sitä sillä, että kymmenen vuoden aikana kangaskeltavalmuska on aiheuttanut jopa kuolemaan johtaneita myrkytyksiä suuria annoksia peräkkäisinä päivinä nautittuna, muun muassa Ranskassa, minkä takia sitä ei voi enää suositella ruokasieneksi.

Myrkytykset ovat olleet hyvin rajuja, (tyypiltään rabdomyolyysi), jossa sientä nauttineen henkilön lihassolut alkavat hajota ja hajoamistuotteiden kulkeutuessa munuaisiin, ne tukkivat ja tuhoavat munuaiset.

Mutta luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikön, sieniasiantuntija ja biologi Tea von Bonsdorff-Salmisen mukaan sieni on edelleen ruokasieni. Tosin hänkin kertoo, että peräkkäisiä runsaita annoksia tulee välttää. Hän kertoo, että samaan ryhmään kuuluvan sienen aiheuttamat lihassoluvauriot ovat meilläkin olleet tiedossa jo pitkään.

Hän kertoo, että Keski-Euroopassa keltavalmuskaryhmän lajeja on enemmän ja ne voivat olla toisenlaisia kuin meillä.

Lisäksi hän kertoo, että rottakokeissa suuret määrät tavallisimpiakin sieniä ovat aiheuttaneet rabdomyolyysiä osoittavan entsyymitason nousua.

Lisäksi kerrotaan, että esimerkiksi mustarouskun mainetta ruokasienenä palautetaan, sillä Suomalaisen sienikirjan mukaan ei ole pystyttty osoittamaan yhtään tapausta, että mustarousku olisi aiheuttanut solumuutoksia tai yleensä mitään myrkytysoireita sitä syöneelle ihmiselle.
Ei kommentteja: