24. syyskuuta 2012

Luomua landelta

Törmäsin uudehkoon blogiin, joka käsittelee luomua ammattilaisen näkökulmasta, sillä blogia pitää Erkki Vihonen, joka työskentelee ProAgrialla kasvintuotantoneuvojana.

Blogissa on asiaa ja varmasti jokaiselle luomusta kiinnostuneelle paljon asiaa myös tulevaisuudessa, kunhan kirjoituksia tulee eri aiheista.

Mutta siihenpä kiinnitin jo nyt huomioni, että mistä aiheista kirjoituksia on ja se selvinnee myös teille, kun laitan tähän mennessä ilmestyneiden kirjoitusten otsikot listaksi:

Luomusikaa tarvitaan markkinoille! Oletko miettinyt olisiko luomusika sinun juttusi?

Luomuviikolla 2.10.2012 opintomatka Jalasjärvelle

Ajankohtaista rikkakasveista, syksy 2012

Mennään tutustumaan Hämäläisiin luomulihakarjatiloihin…

Luomulla on vetovoimaa!=)

Ajankohtaista rikkakasveista, syksy 2012

Ajankohtaista rikkakasveista, syksy 2012

Ajankohtaista rikkakasveista, syksy 2012

Luomuternivasikoita tarvitaan yhä enemmän…

Öljypuristamot sekä kotieläintilat tarvitsevat luomurypsiä tai luomurapsia!

Ajankohtaista rikkakasveista, syksy 2012

Ajankohtaista rikkakasveista, syksy 2012

Ajankohtaista luomukasvintuotannosta

EU-arjessa tapahtuma perjantaina 31.8.2012 klo 11-14

Mistä on kysymys?

 

 Mahdatteko arvata, mitä ajan takaa?

Rikkakasvi, tuo luomun kompastuskivi, joka on hyvin suuri ongelma ja kuinka helppo rikkakasveista on päästä moderneilla menetelmillä eroon.

Nykyiset gramma-aineet ovat tehokkaita, sekä oikein käytettynä luontoystävällisiä, eli kemikaalien hyödyt suhteessa haittoihin ovat täysin kiistattomat.

Nyt täytyy painottaa kohtaa oikein käytettynä. Kasvinsuojeluaineet ovat myrkkyjä, joiden on tarkoitus olla haitallisia kohteelleen, mutta mikäli niitä käytetään käyttöohjeiden mukaan ja otetaan vaikkapa uusimmat ympäristöohjeet huomioon, mahdolliset haitat ovat hyvin minimaalisia hyötyihin nähden.

Otetaan taas esimerkki toisaalta, jotta asiani tulee selkeästi ymmärretyksi.

Jos sinulta löydetään syöpä ja haluat sen parantuvan, joudut kokemaan pahimmassa tapauksessa hyvin rankkoja hoitoja. Sädehoidot ovat elimistölle haitallisia ja etenkin väärin tehtyinä, mutta oikein tehtynä niiden hyödyt ovat haittoja suuremmat.

Sytostaattihoidot perustuvat myrkkyihin, joita elimistöön laitetaan salpaamaan syöpäsolujen toimintaa ja mikäli ohjeita ei noudateta, hoito on kohteelleen jopa kuolemaksi.

Sama peli on kasvinsuojelussa. Aineet ovat myrkkyjä, haitallisia, mutta mikäli niitä käytetään oikein ja käyttöohjeen mukaisesti, ne tuottavat niin paljon hyötyä parantuneen sadon muodossa, että se ylittää mahdolliset haitat, joita niiden käyttäminen voi aiheuttaa.

Myös syöpähoito, rankkakin, antaa oikein tehtynä paljon enemmän hyötyjä kuin haittoja.

Sen sijaan jos kasvinsuojelua käytetään väärin, ohjeiden vastaisesti tilanne muuttuu, kuten se muuttuu myös silloin, jos syöpähoito annetaan epäasianmukaisesti.

Pitää muistaa myös se, jonka olen aiemminkin maininnut, että tuottaja ei saa käyttämiään tuotantopanoksiaan ilmaiseksi, vaan hän maksaa ne omasta palkastaan, joten miksi ihmeessä hän käyttäisi niitä liikaa, varmuuden vuoksi tai vastoin ohjeita?

Jokainen euro, jonka tuottaja ruiskuttaa pellolleen, on pois hänen omasta palkastaan, tulostaan, jolla hän elättää itsensä ja perheensä.

Kannattaa lukea Erkki Vihosen blogia ja etenkin rikkaruohontorjuntaa käsitteleviä kirjoituksia ajatuksen kanssa ja miettiä sitä, onko luomu vaihtoehtona sittenkään oikeasti parempi kaiken, jopa kuukausia kestävän jatkuvan maanmuokkauksen johdosta, jota tehdään vain sen takia, että luomupelto on hieman vähemmän rikkaruohoja sisältävä, kuin ennen traktorirallia.

Kuten ammattilaisen kirjoituksista on havaittavissa, joutuu luomuviljelijä tekemään suunnitelmiaan hyvin pitkälle rikkakasvien näkökulmasta ajatellen, eikä suinkaan viljelykasvin suunnasta ajatellen. Karkeasti yleistäen voisi sanoa, että luomuviljely on viljelyä rikkakasvien ehdoilla ja se ei voi olla pitkällä tähtäimellä kovin hyvä asia.






 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja: