28. kesäkuuta 2012

Luomun ongelmat muualla

EU:ssa ollaan huolissaan siitä, että luomu ei olekaan luomua, koska valvonta tökkii. Huolia on myös muualla ja esimerkiksi Yhdysvalloissa käydään keskustelua siitä, millä säännöillä ja missä olosuhteissa tuotetuilla maataloustuotteilla kuluttaja saa sellaista luomua, jota hän mainoksien perusteella luulee ostavansa:

USDA asked to decide: Does organic mean outdoor? 

 

When the doors to the hen house open, the 14,000 chickens on Edwin Blosser's organic egg farm make a mad dash for the pasture outside, where they can scratch and peck in the dirt. "It's just like an ocean of birds going out the doors - zoom!" Blosser said.

Näin sen pitäisi olla mainosten mukaan, mutta valitettavasti Yhdysvalloissa on herätty siihen, että tämä tilanne alkaakin olla poikkeus eikä sääntö.

Greg Herbruck says his organic laying hens also love the outdoors - but they spend their time in the fresh air on concrete patios and in other enclosures.

Yhä suurempi osa tuottajista keksii keinot kiertää sääntöjä ja kanojen ulkoilu tapahtuukin vain tuotantolaitoksessa, jossa ei ole kattoa, tai on katto, mutta verkkoseinät ja betonilattia.

Mutta kuten jutusta selviää, mielipide erot ovat suuret heidän kesken, jotka istuvat joko toimistossa laatimassa papereita tai toimivat tuottajina elävässä elämässä.

On helppo laatia kauniita mainoksia mudassa rypevistä kanoista, jotka tonkivat ja kuopivat maata, mutta kun sinulla on 90000 kanaa, niin joudut konkreettisesti kokemaan sen luonnonmukaisen elämän aiheuttamat ongelmat tauteineen kaikkineen. Myös Suomessa on luomukanaloilla ollut osin suuria ongelmia ja kuolleisuus on noussut paikoin niin korkeaksi, että se on tehnyt toiminnan kannattamattomaksi.

Sitten voi kysyä, että onko siellä tilalla oltava 90000 kanaa? Miksi siellä ei voisi olla 500 kanaa tai 100?

Valitettavasti ne ihmiset, jotka haluavat ruokaa tuotettavan sellaisella tavalla, että luomukanalassa olisi vain 500 kanaa, eivät ole itse valmiita sitä työtä tekemään sillä maatalous on raskasta, vaativaa työtä, joka kiinnostaa yhä vähemmän ja vähemmän kansalaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä pienenevä joukko ihmisiä tuottaa ruokaa yhä suurenevalle osalle ihmisiä.

Jutussa mainittiin Cornucopia Institute, joka on noussut luomun vahtikoiraksi Yhdysvalloissa.

Se on paljastanut lukuisten luomtilojen todellisuuden ja harrastaa luomutuotannon epäkohtien tuomista esiin. Cornucopia ei ole kuitenkaan pelkkää "eläinkärsimyspornoa" tuottavaa julkisuudenhakuisuutta, eikä heidän tarkoituksenaan ole lopettaa esimerkiksi kotieläintuotantoa, eikä lihansyöntiä,  vaan he puolustavat luomun pientuottajia, eli heitä, joiden avulla luomua Yhdysvalloissakin myydään, mutta rahat valuvat luomun tehotuottajille.

Cornucopia

 

Luomua tuotetaan Yhdysvalloissa yhä enemmän "Factory farming" menetelmällä, joka on sitä tehotuotantoa, teollista maataloutta, jota uhkakuvissa ja mustamaalauksessa kerrotaan Suomen tavanomaisen maatalouden olevan.


Tällaisia kuvia meille myydään, jotta meidän tulisi ostaa luomua, mutta valitettavasti tämä kuva on tehdasfarmilta Yhdysvalloista, joka tuottaa luomua. Missä ruoho, voisi kysyä?



Cornucopian kuvagalleria avaa todellisuuden siitä, mitä tarkoittaa viherpesu maataloudessa.

Entäpä ne pientuottajat? Ne luomumainoksien sympaattiset, kauhtuneissa villapaidoissa esiintyvät heinähatut, jotka omien lapsiensa kanssa ajavat kahta lehmää laitumelle ja näpertävät myymiensä perunoiden ympärille nauhoja, joissa on runoja perunan siihen astisesta elämästä?

Eipä heitä taida olla kuin niiden mainoksien keinomaailmassa, ainakaan Yhdysvalloissa. Täällä Suomessa heitä ajetaan hyvin ahtaalle, kiitos sen rummutuksen jolla luomusta tehtiin trendi, vaikka kotimaista tuotantoa ei ollut, sillä se vaje paikataan nyt ulkomaisella halpaluomulla.


Mainokset ovat mainoksia. Mielikuvat ovat mielikuvia. Säännöt ovat sääntöjä ja todellisuus voi olla jotain aivan muuta.



Yläkuvassa on luomukanala Yhdysvalloissa ja alakuvassa kuva mainoksesta, jolla luomumunia myydään:


Se suurin kysymys tietenkin on, että kumpi kuva on sitten enemmän todellisuutta?

Ovatko luomun tehdasfarmit enemmän todellisuutta kuin vapaana tepastelevat kanat pienessä söpössä  luomukanalassa, vaiko toisinpäin?

Asiaa voi kukin lähteä pohtimaan siitä suunnasta, että luomu on tällä hetkellä Yhdysvalloissa hurja bisnes ja rahakasat mitataan kymmenissä miljardeissa. Euroopassa vain uneksitaan niistä rahakasoista, joilla USA:ssa luomua myydään ja sitten jokainen voi kysyä itseltään, että mistä ne raaka-aineet saadaan siihen miljardibisnekseen?

Esimerkiksi luomumunien myynti tuplaantui Yhdysvalloissa vuodesta 2010 vuoteen 2011. Kumpi tuotantotapa kykenee vastaamaan paremmin kysyntään?

Tehdasfarmi vaiko mainoksien luomukanala, jossa muutama hassu kana tepastelee laitumella tuottajan lapsien pyöriessä pyhämekoissaan ympärillä?

Tilastoista, joita luomuväki esittelee mielellään, selviää, että myyntikäyrät nousevat raketin tavoin ylöspäin. Sitten kun menemme tilastoihin vaikkapa tuottajien määrässä, voisi joku havaita pienen epäsuhdan, joka tukee hyvin vahvasti juuri luomun tehdasfarmeja.

Vuonna 2005 Yhdysvaltojen kokonaistuotannosta oli luomutuotannossa kokonaista 0.51 %. Vuonna 2010 kokonaistuotannosta oli varattu luomuun 0.60 %. Se ala taitaa olla äärettömän tehokkaassa käytössä.

Näitä kysymyksiä miettiessä saattaa jopa oikea vastaus käydä jossain välissä mielensopukoissa. Sitten eri asia on, että suostuuko sen vastauksen hyväksymään, vai haluaako luottaa ennemmin mainoksiin.

 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksei Suomessa joku perusta luomuketjua, jonka tavoitteena olisi tuottaa lähiruokaa pientiloilta? Kouluttaa, rahoittaa ja auttaa pientuottajan alkuun. Näitä pientiloja säännöllisten välimatkojen päähän toisistaan. Tietysti myös valvontaa pistokokein, jotta luomu on varmasti luomua.

Anonyymi kirjoitti...

Lähiruoka - jees, kunhan siinä on järkeä. Mutta miksi luomusössötys pitää sotkea lähiruokaan. Eihän ne liity toisiinsa mitenkään. Lähellä oleva sikala tai navetta tuottaa läheltä tuotua lihaa siihen lähellä olevaan kauppaan. Ihan yks ja sama mikä se elukka on josta se liha tulee. Hyhvinhän tuottaja eläimiään kohtelee, parhaiten se tietää eläimensä toisin kuin kaiken lihaan liittyvän alasajoa haluava Animalia joka naamioi toimintansa taitavasti muka eläinten olojen parantamiseen. Ja typerät toimittajat komppaa. Suomessa on osattu tuottaa hyvä ruokaa läheltä vaikka kuinka kauan. Se on myös erittäin luomua, mutta ei tietenkään sertifioitua sellaista, eli menee tehokkaasti tuotetun piikkiin. Yhtä hyvää ja parempaa toki kuin aitoluomu. Kommentin laatijalla ei taida olla mitään käsitystä eläintenpidosta ja maataloudesta. Eikä siitä mitä kaikkea EU vaatii byrokraattisessa mielessä, että edes yksi lehmä saa olla "tuotannossa" ole se luomua tai tehokasta. Halusimme me sitä tai emme. Animalian ja Oikeuttajollekkin -järjestön videoista ei selviä kuin väärä totuus, mutta Kalliossa asuva viherpeippo uskoo sen todeksi.