11. kesäkuuta 2012

Ilmaista luomua

Luomun kova yritys valloittaa suurkeittiöt kunnissa on kariutunut toistuvasti siihen, että luomu maksaa. Se maksaa hyvin paljon enemmän, vaikka mainoksissa se kehuu olevansa tavattoman halpaa tuottaa, sillä mainosten mukaan mitään kallista ei käytetä, eli kemiallisia lannoitteita, moderneista kasvinsuojeluaineista nyt puhumattakaan.

Kirjoitin aiheesta jo aiemmin, mutta hieman vanhempi uutinen kertoo, että tanskalaiset ovat ratkaisseet ongelman täydellisesti.

Kööpenhaminan ruokaloissa syödään valtaosin luomua

 

Jos tavalliset ruoka-aineet korvataan suoraan luomutuotteilla muuttamatta reseptejä tai valmistustapoja, kustannukset nousevat pysyvästi 20–30 prosenttia.

Tässä on Ojalan laskuopit ymmärretty oikein. Kalliimpi tuote nostaa hintoja, ei voi mitään. Mutta tanskalaiset ovat löytäneet Ojalan laskuopin tilalle jotain täysin mullistavaa:

Kööpenhaminassa luomuun siirtyminen on hoidettu toisin. ”Kun koko ruoka-ajattelu pannaan uusiksi, luomuruokaan voidaan siirtyä lähes sataprosenttisesti ilman lisäkustannuksia”, Hultberg vakuuttaa.

Mutta jälleen kerran olemme tilanteessa, että sinänsä hyvin kaunis ajatus on heitetty ilmaan ja joku luultavasti pitää sitä jopa totena, mutta mitään konkreettista ei Hultberg kertonut.

Miten ihmeessä huomattavasti kalliimmista elintarvikkeista saadaan samanhintaista ruokaa kuin ennenkin? Mitä tarkoittaa "koko ruoka-ajattelun paneminen uusiksi"?

Pohdin mielessäni, että mitä ihmettä se voisi tarkoittaa, mutta en oikein keksinyt muuta kuin sen, että jos valmistamme soppaa, niin pidämme veden määrän samana, mutta luomuaineksia laitamme noin 30 % vähemmän kuin ennen, niin silloin tavara on saman hintaista ja täytyy vain toivoa, että ruokailija ei huomaa sopan laihentuneen oleellisesti.

Tai sitten vähennämme kaikkien aineiden määrää 30 % ja tarjoilemme ruokaa erimallisista lautasista annoskokoja pienentämällä, mutta uuden lautasen muoto hämää syöjää niin, että ruokaa näyttää olevan yhtä paljon kuin ennenkin.

Tällöin olemme muuttaneet reseptiä, kuten Tanskan malli vaatii ja muutenkin pistäneet "ruoka-ajattelua uusiksi".

Valmistustapojakin voidaan muuttaa, kuten on tehty Mikkelissä, eli vähemmän henkilöitä pistetään valmistamaan sama soppa, joten vähemmän palkkaa nauttivia työntekijöitä mahdollistaa kalliin luksusherkun lisäämisen reseptiin. Kustannukset säilyvät taaskin ennallaan, mutta mitä tuumaavat työntekijät, kun entistä vähemmän ihmisiä joutuu tekemään samat työt?

Toisaalta se on päivän trendi, joten ei välitetä siitä.

Yksi tapa on tietenkiin se, että käytämme ulkomailla halvalla tuotettua luomua ja se voisi olla yksi todella käytetty vaihtoehto, koska Hultberg ei puhunut mitään tanskalaisen luomun käyttämisestä, vaan yleisesti luomun käyttämisestä. Luomua se on Kiinassakin tuotettu luomu, jos luomu on määräävä kriteeri.

Tanskalaisten onnistuminen ilman lisäkustannuksia tapahtuvasta luomuruuan valmistamista voi johtua myös Tanskan järjettömästä maatalouspolitiikasta, joka on ajanut Tanskan maatalouden konkurssin partaalle ja jopa 30 % Tanskan maatiloista voi tehdä konkurssin lähivuosina, jos ja kun korot lähtevät nousuun.

PS. Anteeksi täysin harhaanjohtava otsikko, jonka tarkoitus oli lähinnä aktivoida hiirisormi tekemään klik. Toinen syy on se, että ilmeisesti joku luomun hintaan kyllästynyt kuluttaja on etsinyt googlella "ilmaista luomua" ja jostain minulle tuntemattomasta syystä päätynyt luomulakkoon, eli tänne. Toivottavasti löysit sitä mitä etsit.


Ei kommentteja: