13. kesäkuuta 2012

Säilyketölkkiskandaali

Kemikaalicocktail -blogin Nooran alati valppaat vahtikoirat ovat tehneet havainnon siitä, kuinka ruokateollisuus ohjaa meidän mieliämme ja sen johdosta antaudumme syömään tölkkitomaatteja, tietenkin terveytemme kustannuksella.

Säilyketölkki ruokapyramidissa

 

 Tanskassa on tapahtunut kauhea skandaali, kun ruokapyramidin kuvaan on joutunut tomaattitölkki, josta vieläpä tunnistaa brändin, etenkin jos on tanskalainen ja kiinnostunut tihrustamaan kuvasta yksityiskohtia:

Oho. Uskomatonta on se, että tuosta säilykkeen merkistä saa selvää! Tai siis saa sellainen, joka tietää tanskalaismarkettien valikoiman.  Asettaa todella kyseenalaiseksi sen, ketkä ovat olleet vaikuttamassa pyramidin rakenteeseen.

Olen aivan samaa mieltä siitä, että kyseessä on pakko olla ruokateollisuuden kauhistuttava salaliitto, jolla tanskalaisten terveys halutaan pilata, sekä saada ihmiset mainonnan suggestion voimalla syömään tölkitettyjä tomaatteja. Tanskalaisten halutaan syövän enemmän kasviksia ja kyllä se minuakin potuttaa.

Mutta kun mietin asiaa vielä toisenkin hetken, niin minulle tuli myös sellainen ajatus mieleen, että ehkäpä se mainostoimisto jolle tehtävä on annettu, on pistänyt sen purkin sinne ihan yhtään ajattelematta alati valppaita kuluttajia, jotka näkevät kauhistuttavia salaliittoja joka puolella?

On heille saattanut tulla mieleen myös korvata purkin kääre omalla versiollaan, mutta sitten se ei olisi todellinen tai muuten huono. En usko, että kukaan kiinnittää mitään huomiota tomaattipurkin brändiin, paitsi Noora ja hänen vahtikoiransa.

Toisaalta myös kuvassa oleva veitsi on kaupan tuotteita ja miksi sen veitsen brändiin ei kiinnitetty mitään huomiota. Luultavasti myös kuvassa olevat leivät ovat tavallisia kaupan leipiä ja joku saattaa tunnistaa leivän muodosta leivän valmistajan jne...

Oleellista kuvassa taitaa kuitenkin olla se, että ihmisten halutaan syövän enemmän kasviksia  ja Nooran luulisi olevan asiassa täysin samaa mieltä.

Madpyramiden-sivuilla lukee jopa: ”Om vinteren smager tomat på dåse tit bedre end friske tomater.”, eli “Talvella purkkitomaatit maistuvat useimmiten paremmalta kuin tuoreet tomaatit.” Siellä on joku Herra Tomaattisäilyke saanut kyllä lobattua oikein kunnolla.

Olen kyllä "Herra Tomaattisäilykkeen" kanssa samaa mieltä, sillä etenkin talvella tomaatit ovat aika surkeita tomaatin irvikuvia ja tuolla etelän lämmössä, ulkona kasvaneet maukkaat tölkkitomaatit ovat joskus mainio valinta ja niiden ero kivikoviin kotimaisiin kasvihuonetomaatteihin on sangen suuri. Tölkissä ne säilyttävät maukkautensa ja säilömistapa on myös sellainen, että niitä ei tarvitse kerätä puoliraakana ja panna sitten tölkkiin, vaan ne voidaan kasvattaa kypsiksi ja sitten tölkittää. Sen huomaa ja etenkin niiden mausta.

Jos saan hieman harrastaa ruokateollisuuden salaliittoja, niin googleen "Mutti Tomato" antaa vastauksen hänelle, joka haluaa kivikovan talvitomaatin tilalle hieman makua.

Tölkitettynä löytää tosin myös huonoja tomaatteja, jotka maistuvat aivan samalle kuin kivikovat, puoliraakana poimitut, mutta jokainen etsinee itse omaa makuaan miellyttävän merkin, jos tölkkitomaatille on joskus käyttöä.

Itse en ole huolissani bisfenolista, koska käytän säilykkeitä niin harvoin, että asialla ei minun elimistölleni ole mitään merkitystä vaikka bisfenolit joskus tulevaisuudessa jossain määrin haitalliseksi elimistölle havaittaisiinkin. Kaupungilla hengittäessäni saan paljon enemmän ja paljon kamalampia aineita sisääni, todennäköisesti.Entä pyramidin ravitsemuksellinen sisältö sitten? Pohjalle on tosiaan heitetty viljojen kaveriksi vihanneksia, mutta ne loput pohjalohkon viljatuotteet onkin sitten heivattu keskilohkoon! Viljatuotteita on pyramidissa pal-jon. Minusta kuva ei ole balanssissa sen kanssa, mitä itse pidän terveellisenä.

Mitä ihmeen vikaa Noora Shingler näkee tuossa ruokapyramidissa? Minusta tuntuu siltä, että hän ei vain käsitä sitä ja hän luulee, että koko tuon pyramidin kuvaama ruokamäärä on syötävä joka aterialla, vai miksi se ei hänelle kelpaa?

Se kuvaa sitä suhdettä, jonka toivotaan lautaselta löytyvän, eli eniten kasviksia, hedelmiä ja marjoja kuten kuvasta näkyy. Sitten kuvassa näkyy olevan täysjyväviljavalmisteita, joiden terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Maitoa (piimää) tai vettä ruuan kanssa. Kalaa selkeästi enemmän kuin lihaa. Jos lihaa niin mieluummin vaaleaa kuin punaista ja niin edelleen.

Palataan vielä hetkeksi tuohon kammottavaan löytöön, eli tölkkitomaattiin. Se voi olla siellä myös sen takia, että ihmiset todellakin syövät talvella vähemmän kasviksia joka johtuu niiden kohonneesta hinnasta ja myös laadusta, sillä ne tulevat joko kasvihuoneista tai jostain kaukaa, jolloin ne joudutaan poimimaan vielä raaempina.

Kuten kerroin, kun maistaa hyvää tölkitettyä tomaattia, niin maku on huomattavan paljon parempi kivikovaan talvitomaattiin verrattuna ja tuon ohjeen tarkoitus lienee ollut saada sellaisia ihmisiä kokeilemaan eri vaihtoehtoja talvella, jotka vähentävät vaikkapa tomaattien syömistä niiden talvisen huonon laadun takia.

Mutta toki voin olla väärässä ja kyseessä voi olla todellakin ruokateollisuuden brändien ujuttautuminen virallisiin ravitsemussuosituksiin ja  jos näin on, se ei tietenkään ole hyvä asia. Vai onko sittenkään? Kyseessä on kuitenkin yritys saada ihmisiä syömään enemmän kasviksia!Ei kommentteja: