14. kesäkuuta 2012

Luomuun satsataan

Yritykset ovat haistaneet, että ehkäpä taas kannattaa kokeilla kepillä jäätä ja ovat alkaneet tuoda jälleen luomutuotteita markkinoille, kuten edellisen luomubuumin aikaan. Silloin 2000-luvun alussa buumi tosin loppui lähes ennen kuin pääsi edes vauhtiin, mutta jospa nyt kävisi paremmin, tuumivat jotkut.

Portti satsaa nyt luomuun ja Viipuriin

 

 Nyt alkavat luomulihan tuottajilla onnen päivät, sillä Portti tuo markkinoille useita tuotteita, joille se uskoo kysyntää olevan.

Järvi-Suomen Portti alkaa satsata luomutuotteisiin. Mikkeliläinen ruokatehdas on tuonut markkinoille ensimmäisen luomugrillimakkaran. Syksyllä tehtaalta luvassa on puolenkymmentä uutta luomutuotetta.

Mutta valitettavasti suomalaiset tuottajat eivät tule tästä hyötymään yhtään mitään, vaan kuten olen jo niin monta kertaa aiemmin kertonut, niin mikäli luomutuotteen aikoo saada kannattamaan, kannattaa raaka-aine tuottaa jossain Suomen ulkopuolella, sillä siellä se tuotetaan niin paljon halvemmalla:

Luomutuotteiden valmistusta varten Portti on saanut luomuhyväksynnän. Yrityksessä uskotaan, että luomutuotteiden yleistyminen tukee myös kotimaista luomualkutuotantoa, nyt luomumakkaran raaka-aine tuodaan vielä ulkomailta.

Näin kätevästi ulkomaiset yhtiöt pääsevät käsiksi markkinoihimme ja kun luomu petaa ulkomaiselle tuotannolle sellaisen aseman, että eipä siinä mitään vikaa olekaan ja kotimaisen tuotannon suosiminen on pelkkä myytti, alkaa suomalaisella tuotannolla kovat ajat.

On kovin vaikea uskoa, että kun Portti totuttaa aluksi luomusta innostuneet asiakkaansa huomattavasti kotimaista luomumakkaraa halvempaan tuotteeseen, että he myöhemmin korvaisivat sisällön huomattavasti kallimmalla versiolla, koska rajusti kallistunut tuote luultavasti karkottaisi kuluttajat.

Suomalaisella luomutuotannolla tulee olemaan kovat ajat, mutta ei tässä mitään uutta ole, sillä näin on käynyt kaikissa maissa. Itä-Euroopan maat tunkevat halpaa luomulihaa ja halpaa luomuviljaa markkinoille ja niissä maissa, joissa luomua kuitenkin myydään edes muutamilla prosenteilla ruuan kokonaismyynnistä, tuottajat kärvistelevät ulkomaisen kilpailun puristuksissa. Tosin luomujärjestöt esittelevät hienoja käppyröitä alati kasvavista pinta-aloista, mutta ne ovat etupäässä nurmea, jota viljeljät tuottavat tavanomaisille eläimille, koska tukia saa niin paljon enemmän.

Ei kommentteja: