19. kesäkuuta 2012

Maailman terveellisin ateria

Iloisia uutisia kaikille heille, joita ahdistaa kun ei tiedä miten pitäisi syödä, saatikka mitä, sillä tiede on ratkaissut tämänkin ongelman ja jälleen olemme saaneet vaikeaan kysymykseen helpon ratkaisun, joten olkaa hyvä:

Tässä on maailman terveellisin ateria, olkaa hyvä!

 

Alkuruoka:

Terriini tuoreesta savulohesta, vihreää salaattia neitsytoliiviöljyllä

Pääruoka:

Kanapataa linsseillä ja kasviksilla

Jälkiruoka:

Jogurttihyytelöä saksanpähkinöillä ja sokerittomalla karamellikastikkeella


Näin kun syö loppuelämänsä, niin saa pitkän ja terveen vanhuuden, ilman vaivoja ja kolotuksia.

Mutta mitähän tuo savulohi tuolla tekee, sillä savustus on hyvä tapa saada ruokaan oikeasti vaarallisia vierasaineita, nimittäin dioksiinia ja polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH-yhdisteet). Mutta jos savulohen savun maku tulee keinotekoisesta savuaromista, niin sitten tuota ongelmaa ei ole.

Ehkäpä tällaisen "Maailman terveellisin ateria" -uutisen rinnalle sopii myös toinen, joka toivottavasti selittää sitä, miksi tällaiset uutiset saattavat ahdistaa kuluttajaa, joka painii joka puolelta tuutattavan tiedon sekamelskassa:

Yksityiskohtainen ravitsemustieto voi hämärtää kokonaiskuvaa hyvin syömisestä

 

Ravitsemuksen yksityiskohtiin ja yksittäisiin ravintoaineisiin jumiutuminen voi sen sijaan hämärtää kuvaa ruokavaliosta monipuolisena kokonaisuutena.

 Pakkaa sotkee vielä se, että lehdet, uutiset ja netti vilisee toinen toistaan hienompia titteleitä, joita ihmiset saavat joko suoritettuaan opinnot yliopistossa, tai sitten he vain keksivät itselleen hienolta kuullostavan tittelin.

Ravitsemusterapeutti on harvoja laillistettuja ravintoon ja ravitsemukseen liittyviä ammattinimikkeitä ja se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa ei saa kutsua itseään ravitsemusterapeutiksi.

Sitten on heitä, joille kelpaa titteli kuin titteli ja pistetään vain jonkin ravintoaineen perään asiantuntija, niin itse itselle myönnetty titteli on valmis ja sitten pitää vain löytää toimittaja ja lehti, joka tekee sinusta jutun ja käyttää sinusta itse keksimääsi titteliä. Superfood-asiantuntija Herra 47 sanoo, että ....

Korkein mahdollinen titteli on tietenkin guru, jota saavat käyttää vain harvat ja valitut, eli lähinnä he, joilla ei ole minkäänlaista kykyä tuntea häpeää. Ravintoguru, ahhh.

Alkuperäinen uutinen täällä:

Healthiest meal ever: After editing thousands of claims, scientists serve up a superdish2 kommenttia:

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Kotimaisesta uutisesta oli jostakin syystä jäänyt pois moniviljatuote, joka katsottiin myös hyödylliseksi:

"...and folates, found in high-fibre multigrain bread and which boost the brain and developing babies in the womb."

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2160831/Healthiest-meal-After-editing-thousands-claims-scientists-serve-superdish.html

Kuluttaja mielikuvien syövereissä kirjoitti...

Kiitos täsmennyksestä. Ilta-Sanomien uutisessa ei ollut linkkiä alkuperäiseen uutiseen niin jätin sen lukematta ja olisi näköjään pitänyt lukea myös alkuperäinen.