11. kesäkuuta 2012

Luomuliha voi olla vaarallista

Voiko todellakin luomuliha olla vaarallista, kuten uusin uutinen kertoo:

Luomuliha voi olla vaarallista

 

Väärin valmistetusta luomulihasta voi saada ruokamyrkytyksen nimeltä toksoplasmoosi, kertovat tutkijat. Toksoplasmoosi on mahdollista saada raa’an lihan lisäksi myös pesemättömistä hedelmistä ja vihanneksista. Koska luomulihan kasvattaminen lisää eläinten läheisyyttää ruohoon ja maaperään, eläimet voivat todennäköisemmin joutua kosketuksiin myös maaperässä asuvien loisten kanssa. Loiset pääsevät maaperään kissojen, jyrsijöiden ja muiden tartunnan saaneiden eläinten ulosteesta.

Suositan lukemaan uutisen hyvin kriittisesti siinä olevien ilmausten johdosta. "On mahdollista, "voi", "voivat" ilmauksia on käytetty aika runsaalla kädellä. Lisäksi kannattaa huomata kaksi ensimmäistä sanaa: Väärin valmistetusta. Väärin valmistettu vasara voi olla vaarallinen, vaikka vasarat yleisesti eivät ole käyttäjilleen oikein käytettynä vaarallisia.

Esimerkiksi luomukanojen mahdollisuus kantaa loisia on paljon suurempi kuin tehotuotetuiden kanojen. Samoja tuloksia on huomattu myös sikojen ja lampaiden tapauksessa.

Tämä on täysin totta ja mm. Tanskassa on ollut suuria vaikeuksia kyseisten tuotantoeläimien luomutuotannossa juuri loisten takia, mutta eivät ne loiset ole lautasille päätyneet, vaan koituneet lähinnä tuottajan tappioiksi. Nykyiset tuotantoeläimet on jalostettu pitäen silmällä loisista vapaita tuotantotiloja ja ulkoilutuspakko asettaa eläimet vanhoille riesoille alttiiksi, joista oli jo eroon päästy. Luonnollisuudella on hintansa ja loiset ovat palaamassa takaisin, kun niille tilaisuus annetaan.

Mutta onko luomuliha niin vaarallista, kuin alunperin amerikkalainen uutinen antaa ymmärtää?

No voihan se olla ja onhan se mahdollista, mutta käsittääkseni ainakaan Suomessa kuluttajan ei tarvitse olla luomulihasta ja sen turvallisuudesta huolissaan, jos vain lompakko kestää.

Uutisen kotimaassa, Yhdysvalloissa, tilanne on toinen ja kanaloissa esimerkiksi salmonella on hyvin yleinen vieras, olipa kanala sitten luomussa tai ei. Suomessa salmonellaa ei ole kaupan tuotteista löydetty pitkiin aikoihin minkään tuotantomuodon tuotteista.

Riskit liharuuassa ovat aina olemassa, jos sen huonosti ja ammattitaidottomasti valmistaa, olipa lihan tuotantotapa mikä hyvänsä.

Ei kommentteja: