6. kesäkuuta 2012

Disney kieltää roskaruokamainokset

Välillä hieman toisenlaisia uutisia:

Disney kieltää roskaruokamainokset kanaviltaan

 

Amerikkalainen viihdeteollisuusjätti Walt Disney Company ryhtyy kamppailemaan lasten lihavuutta vastaan. Yhtiö ilmoitti kieltävänsä roskaruuan mainostamisen kaikilla tv-kanavillaan sekä verkkosivuillaan vuodesta 2015 lähtien.

Disneyn mukaan kaikkien mainostettavien ruokien ja juomien täytyy täyttää sen määrittelemät ravintosuositukset. Esimerkiksi aamiaismuroissa saa olla sokeria enintään 10 grammaa tarjoiluannosta kohti.

Aika hurja on kuitenkin tuo sallittu sokerin määrä tarjoiluannosta kohti, koska Suomessa lapsen päivittäinen ruokaan lisätyn sokerin saanti tulisi olla noin 10 grammassa, niin Disneyn hyväksymässä suosituksessa yksi muroannos aamulla pitää sen sisällään.

Sokerin saanti kokonaisenergiasta on suositusten mukaan 10 % niin lapsella suositeltu sokerista saatava energia tulee nopeasti täyteen, sillä sokerissa on hurjasti kaloreita. 10 grammaa sokeria pitää sisällään noin 40 kcal. Vertailuna voisi mainita sadan gramman porkkanan, jossa on noin 28 kcal.

Mikäli yhtään voisin arvata miten Yhdysvalloissa käy, niin murovalmistajat vähentävät ehkä hiukan sokerimäärää, mutta sitten he painavat muropakkauksen kylkeen niin pienen annoskokosuosituksen, että sokerin määrä ei ylity valmistajan määrittelemässä annoskoossa. Tosin lapsi sitten syö sitä 5-6 lautasellista, mutta se on jo joidenkin muiden murhe sen jälkeen.

Vähän vastaavan tilanteen huomasin esimerkiksi perunalastuissa, kun niihin ilmestyi jokin ihmeellinen kirjainyhdistelmä, jossa oli hyvin pieni energiamäärä. Kun sen luki tarkemmin, niin siinä oli perunalastujen annoskooksi määritelty 40 grammaa. Kuka ostaa 300 gramman perunalastupussin ja syö siitä vain 40 grammaa?

 

Ei kommentteja: