29. kesäkuuta 2012

Kasvihuonetomaattien mauttomuuden syy selvisi

Hesari uutisoi mielenkiintoisesta löydöstä:

Kasvihuonetomaattien mauttomuuden syy selvisi

 

Kasvihuonetomaatin mauttomuus on seurausta tomaatinviljelijöiden tietämättään tekemästä virheestä lähes sata vuotta sitten, osoittaa tuore amerikkalaistutkimus. Viljelyyn valittu lajike ei tuota geenimutaation vuoksi sokereita, hiilihydraattia ja karotenoideja yhtä paljon kuin kotipuutarhan tomaatit.

Cornellin yliopiston, Kalifornian yliopiston ja Yhdysvaltain maatalousministeriön tutkijat raportoivat tomaatin kypsymistä ohjaavan geenin löytymisestä tuoreessa Science-lehdessä.

Normaalisti tomaatit kypsyvät epätasaisesti, ja kypsissäkin tomaateissa voi olla vihreitä laikkuja. 1920-luvulla tomaatinviljelijät törmäsivät kuitenkin mutaatioon, joka sai tomaatin kypsymään tasaisesti, eli kypsyvä tomaatti sai ylleen kauniin tasaisen punavärin. Koska tasaisen punainen tomaatti on ollut kuluttajille houkuttelevin vaihtoehto, sitä viljellään nykyään lähes kaikilla kaupallisilla tomaattiviljelmillä.

Amerikkalaistutkijat osoittavat kuitenkin tuoreessa tutkimuksessaan, että geenimutaatiolla on hintansa. Se vaimentaa toista geeniä, joka säätelee hedelmässä tapahtuvaa fotosynteesiä.

Vaikka suurin osa kasvin fotosynteesistä tapahtuu lehdissä, tomaatissa jopa 20 prosenttia tapahtuu itse hedelmässä, ja tämä lisää kasvin sokeri- ja ravinnepitoisuutta. Koska fotosynteesiä säätelevä proteiini ei toimi normaalisti tasaisesti kypsyvissä lajikkeissa, ne jäävät mauttomiksi eivätkä ole yhtä ravitsevia kuin maatiaislajikkeet.

Tutkijoiden mukaan geenilöytö mahdollistaa sen, että tomaatinviljelijät voivat jatkossa testata taimien dna-näytteellä millaista lajiketta he aikovat tuottaa. Jos kuluttajat ovat halukkaampia syömään maukasta, mutta laikukasta tomaattia, viljelijät voivat valita lajikkeen, jossa ei ole "punaposkimutaatiota".

Koska ruoan ulkonäkö on ehkä merkitsevin tekijä kuluttajan valinnoissa, ohjasi se tieto myös tomaatin jalostusta ja tuottajat valitsivat ulkonäöllisesti parhaan vaihtoehdon maun kustannuksella. Silloiset tuottajat taatusti maistoivat eron, mutta jostain syystä he halusivat tuotteiden olevan tasaisen punaisia.

Kuluttajat saavat sitä, mitä he haluavat ostaa ja jos he haluavat mieluummin tasaisen punaisia kuin maistuvia tomaatteja, niin sitä heille tarjotaan.

 

Ei kommentteja: