8. kesäkuuta 2012

Ruoan myrkyt ja vierasaineet

MTV3 uutisoi eilen tuoreesta kotimaisesta väitöskirjasta:

Syötkö paljon pähkinöitä? - Nämä myrkyt kulkevat suoraan äidiltä sikiölle 

 

Itä-Suomen yliopistossa julkaistu tuore väitös todistaa, että homemyrkyt ja melamiini kulkevat istukan läpi helposti. Äidin ruuansulatusjärjestelmä ei pysty pilkkomaan aineita vaarattomaan muotoon.

– Sikiö on erityisen herkkä kaikille vieraille aineille. Esimerkiksi sellaisilla alueilla, missä altistutaan isoille määrille homemyrkky aflatoksiinia, maksasyöpää esiintyy nuoremmalla iällä kuin muualla, kertoo väittelijä, proviisori Heidi Partanen.

Ruoassa on vaaransa ja erilaiset homemyrkyt ovat yksi niistä. Kuten jutusta käy ilmi, luomuruoan suosiminen ei auta asiaa. Tuli mieleeni, että onkohan asiaa tutkittu ja tein pienen katsauksen pariin tietokantaan ja  homemyrkkyjä on tutkittu ja jopa niin, että on vertailtu tavanomaisen tuotannon ja luomutuotannon tuotteiden eroja.

Occurrence of patulin in organic, conventional, and handcrafted apple juices marketed in Belgium.

 

The aim of this research was to compare the occurrence of patulin in a large group of organic, conventional, and handcrafted apple juices marketed in Belgium.

Tutkimuksessa tutkittiin  patuliinin esiintyvyyttä omenamehuissa, joita voit ostaa tavallisesta ruokakaupasta Belgiassa. Vertailussa oli mukana laaja valikoima niin luomutuotannon kuin tavanomaisen tuotannon omenamehuja.

Patulin was detected in 22 samples (12%), and quantification was possible in 10 (6%) of these samples. The patulin content was higher than the European legal limit of 50 microg/liter in two samples of organic apple juice. Although, the incidence of patulin in organic (12%), conventional (13%), and handcrafted (10%) apple juices was not significantly different (P = 0.863), the mean concentration of patulin in contaminated samples was significantly higher in organic (43.1 microg/liter) than in conventional (10.2 microg/liter) (P = 0.02) and handcrafted (10.5 microg/liter) (P = 0.037) apple juice. The highest patulin concentrations were found in the most expensive apple juices because of the higher price of organic apple juice. This relation was not observed when only conventional apple juices were analyzed.

Luomumehuista löydettiin hieman harvemmin patuliinia (12 % luomumehuista sisälsi patuliinia, kun taas 13 % tavanomaisista), mutta luomumehujen patuliinipitoisuudet olivat dramaattisesti korkeammat. Kahdessa luomuomenamehussa määrät ylittivät jopa EU:n sallimat rajat ja ne olivat vieläpä kalleimmat luomumehut.

Tavanomaisista mehuista määrät olivat noin  10.2 mikrogrammaa litrassa, kun luomumehuissa 43.1 mikrogrammaa litrassa.

Voisiko tästä päätellä, että jos olet raskaana, niin älä ainakaan nauti silloin luomuomenamehua?

No ei varmaankaan, jos et luomumehua päivässä ämpärikaupalla juo, mutta jos käyttäisimme luomuun innostuneiden blogaajien vakioselitystä, niin jos haluamme olla aivan varmoja ja pitää mielessä äärimmäisen varovaisuusperiaatteen?

Tutkimus ei tarkoita sitä, että luomuomenamehut ovat 100 % varmuudella sikiölle vaarallisia, mutta jos sille on olemassa vaihtoehto, niin miksi et kokeilisi sitä, kunnes tilanteeseen on saatu varmuus, toteaisi moni elintarviketurvallisuudesta huolissaan oleva luomun puolestapuhuja, vai toteaisiko juuri tässä tilanteessa?

Kuitenkin tämä tutkimus osoitti, että jos tuijotamme vain ihmisen valmistamia kemikaaleja, voimme mennä täysin hakoteille ravintohysterioissamme sillä ne kaikkein vaarallisimmat myrkyt tulevat edelleen luonnosta ja ovat hyvin luonnonmukaisia, kuten patuliini.

Homeet ovat erittäin suuri riski maanviljelyssä, sillä ne voivat pilata nopeasti kokonaisia satoja, joten minusta on hyvin terveen järjen vastaista kieltää esimerkiksi sellaiset kasvinsuojeluaineet, joilla estetään homeita, kuten luomutuotanto on kieltänyt.
 

Ei kommentteja: