27. toukokuuta 2013

Useita EHEC-tartuntoja eri puolella Suomea

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos julkaisi juuri tällaisen tiedotteen:


EHEC-tartuntoja eri puolella Suomea 

 

Tartuntatautirekisteriin on huhti–toukokuussa ilmoitettu 4 kotimaista bakteeriominaisuuksiltaan identtistä EHEC O157–tartuntaa eri puolilta Suomea. Sairastuneet ovat 1-8-vuotiaita tyttöjä. Heistä 3 on sairastunut hemolyyttis-ureemiseen syndroomaan. Lisäksi tietoon on tullut 5 toukokuussa sairastunutta henkilöä, joiden ulosteesta on osoitettu EHECille tyypillisiä shigatoksiineja koodittavia geenejä.

Koska tartuntoja on todettu samanaikaisesti eri puolilla Suomea, tartunnanlähteenä saattaa olla laajassa jakelussa oleva elintarvike. Syvähaastattelujen koordinoimiseksi ja tartuntojen määrän arvioimiseksi pyydämme hoitohenkilökuntaa tai laboratorioita ilmoittamaan sekä epäillystä että varmistetusta EHEC-tartunnasta THL:n tartuntatautilääkärille p. 029 524 8557.

Tapauksista on tiedotettu Euroopan tautikeskusta (ECDC) mahdollisten vastaavien tartuntojen tunnistamiseksi muualla Euroopassa.

Suomessa todetaan EHEC-bakteerin aiheuttama infektio vuosittain 10- 30 henkilöllä. Infektio johtaa noin 5-15 prosentilla vakavaoireiseen hemolyyttis-ureemiseen oireyhtymään (HUS). Suurin osa sairastuneista on pikkulapsia. Valtaosa tartunnoista saadaan kotimaassa.

Jo hyvin pieni määrä EHEC-bakteeria voi aiheuttaa sairastumisen, jos bakteeria joutuu ihmisen suuhun. Tartuntaa voi torjua hyvällä käsi- ja keittiöhygienialla, välttämällä kuumentamattomia riskielintarvikkeita, kuten pastöroimattomia maitotuotteita ja raakaa lihaa sekä pesemällä kasvikset huolella.

Odottelemme vastausta siihen, että mikä tämän on aiheuttanut. 

 

Ei kommentteja: