10. toukokuuta 2013

Maailman maatalous entistä energiatehokkaampaa

Maaseudun tulevaisuus uutisoi Worldwatch-instituuttin tuoreesta raportista, jonka mukaan maatalouden energiatehokkuus on vuosien saatossa yhä parantunut, tosin kehitettävää riittää, sekä huolenaiheita:


Maailman maatalous entistä energiatehokkaampaa

 

Maatalouden päästöt kasvoivat 20 vuodessa, 1990–2010, 13 prosenttia. Samaan aikaan maataloustuotannon määrä kasvoi lähes 23 prosenttia, joten maatalouden energiatehokkuus parani selvästi.

Tuo nyt on hiukan positiivinen uutinen, vaikkakaan maatalouden tila kokonaisuus huomioon ottaen ei kovin ruusuiselta vaikuta.

 Hiilidioksidipäästöjen tärkein lähde ovat eloperäiset viljelymaat. Niitä on raivattu eniten Aasiassa, jonka osuus maatalouden hiilidioksidipäästöistä on 54 prosenttia.

Tietenkin niiltä nykyisiltä maatalousmailta voisi koettaa ottaa irti järkevillä menetelmillä yhä enemmän satoa, jolloin vältyttäisiin uuden maatalousmaan raivaamiselta.

Mutta kun se ei ole trendikästä nykyisin, vaan tuottajan pitää tuntea joka porkkana ja sen elämä, sekä kertoa se kyynelistä kostunein silmin kuluttajalle, joka sitten kokee, että hänelle on tuotettu henkilökohtaista ruokaa, mahdollisimman vähän tehokkaasti, jolloin se maistuu parhaimmalta.

Maapallosta viis, kunhan oma ruoka on juuri sinulle tehtyä ja sillä on kiva tarina kerrottavana.

Ei kommentteja: