8. toukokuuta 2013

Luomua riittää, ei riitä, riittää - vientiinkin

Kaksi uutista, jotka jossain määrin liittyvät toisiinsa, tai sitten niin, että miten ne voidaan lukea samaan aikaan:

Ensin Maaseudun tulevaisuus:

Pompottelua luomulla

 

Tuotannolla on ollut ajoittain vaikeuksia pysyä kysynnän vauhdissa mukana. Luomu- ja lähiruokahyllyt tyhjenevät nopeasti. Kauppiaat ovat kilvan etsineet kumppaneikseen uusia sopimustuottajia ja -yrityksiä.

Tämä on se suurin ongelma myös pääsyssä suurkeittiöihin, (hinnan ohella), eli luomua ei vain ole markkinoilla ja jos sattuu jostain löytymään, pakkauskoot ovat noin kahden hengen talouksia silmälläpitäen tehty. Jos joudut tekemään jauhelihakastiketta 5000 annosta, niin jauhelihan paistaminen 400 gramman pakkauksista voi aiheuttaa aika vähän hurraa-huutoja, vaikka luomuun uskottaisiin hyvinkin hartaasti keittiön henkilökunnan keskuudessa.

Mutta kun yhdistämme tähän seuraavan uutisen, niin voi taas kysyä että mitä ihmettä?

Seminaari luomun vientimarkkinoista 16.5.2013

  

Luomua ei riitä edes kotimarkkinoille ja silti ollaan järjestämässä seminaaria kotimaisen luomun siirtämiseksi ulkomaisiin kauppoihin?

Kotimaista luomua ei riitä kauppoihin, ei toreille, ei suurkeittiöihin ja ProLuomu järjestää mahdollisuuksia sen vähänkin kotimaisen luomutuotannon myymisestä ulkomaille! 

Vai onko niin, että luomun ei tiedetä menevän kaupaksi sen tuotantomaassa (johtuen liian korkeasta hinnasta), vaan se kannattaa rahdata vientitukien avulla jonnekin muualle halvan hintalapun kera ja sieltä taas halpaa  luomua tänne?

Mutta kun vielä tiedämme, että luomua koetetaan väellä ja voimalla myydä mielikuvissa lähiruokana, niin miten tämä seminaari sopii edes kuinka vilkkaalla mielikuvituksella tahansa miettittynä siihen markkinointiin?

No toisaalta Suomessa myydään saksalaista "lähiluomua", niin miksipä ei sitten Saksassa suomalaista "lähiluomua". Eihän siinä tarvitse kuin määritellä "lähiruoka" uudestaan, niin kaikki ovat tyytyväisiä.

Jospa nyt ensin saataisiin riittävästi luomua kotimaisille tiskeille ja kun ne maksavat asiakkaat saadaan tyytyväisiksi, niin sitten se loppu rahdataan jonnekin, jossa joku siitä jotain maksaa.


Ei kommentteja: