23. toukokuuta 2013

Hulluruoho vei sairaalaan


Kaikki lienevät jo lukeneet uutisista Rainbown ruokaisat pannukasvikset -pakasteen aiheuttamista myrkytyksistä ja tuotteen takaisinvedosta:

Kolme ihmistä sairaalaan myrkkypannukasviksista

 

Kolme ihmistä sairaalaan Rainbow-pannukasviksista

 

Ja niin edelleen.

Hulluruohon siemenkodat ovat usean sentin mittaisia, ja niissä on hentoja piikkejä päällä. Hulluruohon on arveltu päätyneen pannukasviksiin espanjalaisten romanopapujen mukana jonkin valmistajan sopimusviljelijän pellolta.

Hulluruoho on yleinen rikkakasvi ja jos tämä on päätynyt joukkoon jonkin sopimusviljelijän pellolta, syynä lienee surkea kasvinsuojelu, koska jos kasvinsuojelusta huolehditaan, rikatkin kyllä pysyvät poissa.

Tuottaja on päättänyt tuottaa hieman halvemmalla ja on säästänyt tuotantopanoksista, tässä tapauksessa kasvinsuojelusta ja jättänyt mahdolliset kemikaalit käyttämättä, jolloin rikkakasvit ovat lisääntyneet niin, että niitä on päätynyt tuotteeseen myrkytyksen aiheuttavia määriä.

Kuten esimerkki osoittaa, kaikki luonnosta tuleva ei ole hyvää, vaan siellä on tavattoman paljon sellaista luonnollista materiaalia, joka on meidän terveydellemme hyvin haitallista, jopa kuolemaksi pahimmassa tapauksessa.

Tosin näitä uutisia voinemme saada lisää tulevaina vuosina, kun olemme oikein Euroopan tasolla päättämässä siirtyä maanviljelyideologiaan, jossa suurin osa nykytietämyken mukaisista keinoista torjua rikkakasveja, jopa hyvin myrkyllisiä, on jostain syystä kielletty.

Ja sitten käy näin. Ehkäpä tämä esimerkki luonnon aiheuttamista myrkytyksistä voisi aiheuttaa jotain aivotoimintaa luonnonmukaisuutta yltiöpäisesti ihailevien päässä, että ei niitä kasvinsuojeluaineita ole turhaan keksitty, eikä niitä turhaan käytetä, vaan tässä on seuraus, jos niiden käyttö jää väliin tai menee muuten pieleen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei saa sanoa rikkakasveja, luomussa ne ovat "oheiskasveja". ;)

Mikko Lahtinen kirjoitti...

Sinänsä turha kommentti, mutta laitetaanpa ajankuluksi kuitenkin... Huvitti, kun pari tuttua tyyppiä singahti melko nopeasti paikallisen ruokakaupan pakastealtaille uutisia luettuaan. Yleensä eivät paljoakaan kyseisellä osastolla viihdy, mutta nyt syystä ja toisesta kiinnostus heräsi välittömästi... :) Saalis kuitenkin jäi saamatta.