26. heinäkuuta 2012

Syö oikein oman tyyppisi mukaan

 Jostain syystä erilaiset vaihtoehtodieetit kulkevat käsi kädessä erilaisten ruoan vaihtoehtoisten tuottamismenetelmien kanssa. Ihmiset, jotka ovat innostuneet luomusta, biodynaamisesta ruoasta tai muusta kovin erilaisesta tavasta tuottaa ruokaa lautasellemme, ovat usein kiinnostuneet myös sangen radikaaleista vaihtoehtodieeteistä.

Nyt käsittelen hetken veriryhmädieettiä, syö oikein oman verityyppisi mukaan tai millä nimellä sitä nyt kukin kutsuu.

Tohtori D'Adamo Yhdysvalloista teki mullistavan löydön, kun hän havaitsi, että ihmisen veriryhmä vaikuttaa paljon siihen, mitä ihmisen kannattaisi suuhunsa pistää. Hän kirjoitti asiasta kirjan, jolla tienasi miljoonia miljoonien perään. Hän jatkoi kirjasarjaansa jatko-osilla, jossa veriryhmä vaikuttaa myös siihen, miten kannattaa elää ja niin edelleen. Veriryhmäsi vaikuttaa siihenkin, mitä urheilulajeja sinun kannattaisi harrastaa tai olla harrastamatta, väittää tohtori D'Adamo.

D'Adamon käyttämä titteli "tohtori" on myös hiukan kyseenalainen, sillä hän ei ole lääkäri, kuten antaa ymmärtää, vaan hän on naturopaatti, eli hänen tieteenalansa on aika pitkälle uskomusta ruoan yliluonnollisista voimista. Lisäksi herralla ei ole yhtään tieteellistä julkaisua yhtään missään. Tosin hän ei ole ensimmäinen sellainen henkilö vaihtoehtoisten dieettien yms puolella, joka koettaa esiintyä titteleillä, joihin ei olisi mitään koulutusta. Mutta asia ei ole taaskaan ongelma, sillä kyse on jälleen laajennetusta luonnontieteestä. Laajennetun luonnontieteen puolella on aivan omat kriteerinsä titteleille ja tieteellisille artikkeleille.

Tieteellisesti ja ihmisen tiedetystä fysiologiasta katsoen veriryhmädieetti on pelkkää humpuukia alusta loppuun, mutta silti se on hyvin suosittu vaihtoehtodieetti. Ei tarvitse olla kovin monen viikon opinnot takana biokemiasta, kun kaikki veriryhmädieetin perusosat on kumottu, mutta silti se kiehtoo ihmisiä.

Ihmisen veriryhmän määrittää yksi ainoa geeni ja sen muuntelu, eli tämä kyseinen geeni muunnelmineen tuottaa verisolujen pinnalle itselleen ominaista antigeeniä.Se antigeeni verisolun pinnalla määrää ihmisen veriryhmän. A-veriryhmän henkilöiden punasolujen pinnalla on antigeeni A:ta, ja heidän veressään on antigeeni B:n vasta-aineita.

ABO-veriryhmäjärjestelmä

 

Tällä yksittäisellä veriryhmän määrittävällä geenillä ei ole mitään tekemistä niiden geenien kanssa, jotka liittyvät ihmisen ruoansulatuksen entsyymistöön. Ruoansulatuksen entisyymien geenien koodistosta vastaavat aivan omat geeninsä.

D'Adamon kirja pitää sisällään lähinnä anekdootteja, kuten vaihtoehtotieteissä tapana on,  joita hän tosin käsittelee uskottavasti, mutta se ei tee niistä anekdooteista yhtään sen pätevämpiä tosiasioiden valossa.

Veriryhmädieetti perustuu samaan kuin kaikki muutkin hömpät, eli hyvin suuri joukko tutkijoita on totaalisen väärässä ja sitten saapuu messias, joka kertoo kuinka asiat oikeasti ovat.

Tosiasiassa kyse on siitä, että markkinoilla on paljon epätoivoisia ihmisiä, jotka ovat kokeilleet kaikkea mahdollista dieettiä maan ja taivaan väliltä ja he ovat aina valmiita kokeilemaan vielä yhtä, joka lupaa Kuun taivaalta ja kymmenen kaunista muuta asiaa.

Tänään ruoasta terveyttä, huomenna sairautta. Mihin terveysviesteihin voi enää uskoa?

 

Kaikkein huikeinta mielikuvitusta edustavat ”Veriryhmädieetti” -kirjan (D’Adamo & Whitney 2002) tapaiset vaihtoruokavaliot. Tässä kirjassa on lähtökohtana se, että jos on eri veriryhmä, pitää myös olla erilainen ruokavalio. Kirjassa annetaan listoja ruoista, joita voi syödä ja niistä joita pitää välttää. Kirjassa on aivan yhtä vahva tiedepohja, kuin jos esittäisi että ruokavalion tulisi perustua kengännumeroon, silmien väriin tai etusormen pituuteen.

From Abracadabra to Zombies - blood type diet

 

Peter D'Adamo's reasoning is based on speculative inferences from such "facts" as that type O is the oldest blood type. It isn't.

Kun tällaiseen ihmedieettiin hurahtaa, ei kannata olla kovin tarkka tiedettyjen tosiasioiden suhteesta ihmedieetin kehittelemiin päätelmiin.

 

Eat Right 4 Your Type (1996)

 

Mutta miksi tämä humpuuki vetoaa erityisesti heihin, joihin vetoavat myös vaihtoehtoiset tavat tuottaa ruokaa ja jotka tavat ovat kaikkien tosiasioiden valossa hyvin huteralla pohjalla?

Miksi luomutuotanto, biodynaaminen tuotanto ja muut kovin tuottamattomat ja tieteeseen perustumattomat tuotantotavat kulkevat käsi kädessä veriryhmädieettien ja muiden täydellisten humpuukien kanssa?

Sillä myös veriryhmädieettiin kuuluu se, että veriryhmän mukaiset ruoka-aineet tulisi syödä luomulaatuisina, jotta saataisiin täysi teho veriryhmädieetin vaikutuksista, väittää useakin blogisti kertoessaan ajatuksiaan tästä mullistavasta dieetistä, joka on maailmalla jo vanha juttu, mutta Suomeen vasta kunnolla tulossa.

 

 

Ei kommentteja: