15. heinäkuuta 2012

Lisääntyykö luomuviljely Suomessa?

Tämän kesän jälkeen on mielenkiintoista seurata, kuinka luomuviljelyn suosio tulee säilymään. Tänä vuonna luomutuotantoala on kasvanut paljon, jos sitä vertaa pariin viime vuoteen. Voisin epäillä sen johtuneen parista edellisestä luomuviljelyä suosineesta kesästä, sillä kuumat ja kuivat kesät pitivät kasvitaudit hyvin kurissa ilman tavanomaisen tuotannon maatalouskemikaaleja. Tosin sellaisina kesinä kasvinsuojelulle ei ole suurta tarvetta tavanomaisellakaan puolella, vaan tuottajat ovat saaneet kasvinsuojelun kustannukset hyvin alas.

Parina viime kesänä esimerkiksi luomuvehnän sato on saatu  pääosiltaan myllylaatuisena, joka ei ole kovinkaan tavanomaista. Nyt elettävän vaikean ja märän kesän selvittämisestä helpottaa tieto siitä, että myös rehulaatuiselle luomulle on kysyntää, joten sadon ei tarvitse olla huippulaatuinen tuottaakseen viljelijälle tuloa.

Ongelmia luomupuolella aiheuttaa nyt se, että esimerkiksi rukiilla kysyntä on 2-3-kertainen tuotantoon nähden Vehnällä tilanne ei ole noin paha, mutta kotimaan tuotanto ei riitä vehnälläkään. Tämä hyvin vaikea kesä ei taatusti paranna tilannetta kasvaneesta tuotantoalasta huolimatta.

Luomuviljan hinnat ovat nyt tapissa, mutta moni vielä odottaa mahdollista hintojen nousua. Tämä on hyvin riskialtista puuhaa, sillä hintojen nousulle ei ole oikeastaan mitään edellytyksiä, vaan hinnoissa on lähinnä laskupainetta, joka johtuu juuri siitä, että viljaa joudutaan tuomaan ulkomailta kotimaisen tarjonnan vähyyden takia.

Suomen luomumarkkinat ovat kuitenkin niin valitettavan pienet, että jos jokin suuri mylly kyllästyy jatkuvaan luomupulaan ja päättää tilata laivalastillisen luomuviljaa ulkomailta, se romahduttaa markkinat meillä, eikä kotimaiselle luomuviljalle ole enää kysyntää.

Isot leipomot ovat tuoneet paljon uusia luomutuotteita markkinoille, joten jos ne menevät kaupaksi, niin se luomuviljalaiva voi seilata johonkin satamaamme hyvinkin nopeasti. Sitten ne kotimaiset tuottajat, jotka ovat pitäneet jyviään vakan alla, ovat ihmeissään, kun kukaan ei halua ostaa, ainakaan sillä hinnalla, jolla he haluaisivat myydä.

Ei kommentteja: