Luomutomaatit olivat juuri ne, joiden avulla luomun terveellisyyttä oli koetettu todistella vuosia ja sitten ilmestyi laaja systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jossa todettiin, että luomusta tehdyt tutkimukset ovat luvattoman heikkolaatuisia, eivätkä ne täytä tieteellisiä kriteereitä, joten tulokset terveellisyydestä ovat vailla luottoa. Uskokoon luomun terveellisyyteen ken tahtoo, mutta tieteen kriteerit eivät anna uskolle tukea.
Nyt sitten Espanjasta kajahtaa ja taas ovat luomutomaatit tie onnelliseen, sairauksista vapaaseen elämään:
Tutkimus: Tätä terveellistä ainetta löydät vain luomutuotteista
Keskustelu luomutuotteiden ympärillä pyörii kiivaana, ja nyt mietitäänkin, onko ympäristölle ystävällisempi luomutomaatti todella terveellisempi myös sinulle.
Mistäs tämä ympäristölle parempi mukaan taas vedettiin? Mutta näin mielikuvamainonta toimii.
Polyfenoli-nimiset kemikaaliyhdisteet ovat tomaatissa luonnostaan, ja ne suojaavat itse kasvia erilaisilta sitä uhkaavilta sairauksilta. Luomutomaattien sisältämät polyfenolit voivat mahdollisesti myös hyödyttää ihmisiä niiden tauteja torjuvilla vaikutuksilla.
Tämä on sitten se toinen ongelma, koska polyfenolien terveysvaikutukset ovat vielä pitkälle teorioiden tasolla.
Ongelmia tämän tutkimuksen tuottaman tiedon käsittelemisessä aiheuttaa myös se, että polyfenolien yhteismäärä on kotoisessa mustikassa huomattavan suuri verrattuna tomaattiin, kuten kotimaisesta tutkimuksesta voi päätellä, sivu 18. Myös appelsiinissa, banaanissa sekä omenassa niitä on paljon runsaammin kuin tomaatissa. Ja kaikki kyseiset terveellisyyden lähteet ovat huomattavan kalliita luomuversioina, joten niitä suosiva kuluttaja voi kompensoida hintaa syömällä niitä vähemmän. Ei hyvä.
Mutta uutinen luomutomaatista kuitenkin ylitti uutiskynnyksen. Jostain syystä vastaava uutinen muutaman kuukauden takaa ei ylittänyt, vaikka siinäkin tutkittiin luomutomaattien eroa tavanomaisiin:
Tavanomaisesti viljelty ja luomutomaatti ravintoarvoltaan yhtä hyviä
Tiedebasaari -blogi uutisoi Universidad Nacional de Columbia -yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jossa mitään eroja luomu vs. tavanomainen tomaatti ei löytynyt.
Sama lajike, sama kasvuympäristö, samat kasvukauden olosuhteet ja kappas vain, luomutomaatti ei eroa tavanomaisesta muuten kuin hinnaltaan.
Tutkimuksessa analysoitiin kivennäisaineista kalium, kalsium, natrium, rauta, mangaani ja kupari sekä orgaanisista yhdisteistä lykopeeni, beetakaroteeni, askorbiinihappo eli C-vitamiini, omenahappo, sitruunahappo sekä fenoliyhdisteiden kokonaismäärä. Yleistäen tuloksista voi sanoa, analyysitulosten perusteella ei voi erottaa kasvatustapojen vaikutusta tomaatin ravintoarvoihin. Yksittäisissä ravinteissa kyllä löytyi vähäisiä eroja. Viljelytavan vaikutus havaittiin vain mangaanin ja askorbiinihapon pitoisuuksissa, ja tämäkin ero havaittiin vain toisessa tutkitussa lajikkeessa.Ja se hinta. Se on suurin kompastuskivi, sillä luomutomaatista pitäisi löytyä todistetusti ihmisen terveyteen vaikuttavaa yhdistettä huomattavat määrät, jotta luomun suhteettoman korkea hinta kompensoituisi.
Lisäksi tällainen yhteen yhdisteeseen tuijottaminen on jo hiukan pois muodista, eikä varmaan vakuuta enää kuin vannoutuneimpia luomufaneja.
Jos tavallinen tomaatti maksaa jo nyt alle 2 euroa kilo ja luomusta sai lähikaupassa pulittaa 400 gramman rasiasta melkein neljä euroa, niin kyllä siellä paketissa pitää olla jo melkoisia terveyden ihmekemikaaleja ja paljon, jotta hintaeron hyväksyy.
Jos saat huomattavasti pienemmällä rahalla julmetun kasan tavanomaisia tomaatteja, niin luultavasti saat enemmän terveyshyötyä syödessäsi kolme tavanomaista päivässä verrattuna yhteen luomuun ja siltikin kolme tavanomaista tulee yhtä luomutomaattia halvemmaksi.
Lisäksi saat niitä muita tomaatin yhdisteitä myös rutkat määrät, joten?
Mutta jos raha polttelee taskussa, niin nämä asiat ovat henkilökohtaisia valintoja.
Tässä vielä molempien tutkimusten tiivistelmät, jos jotakuta kiinnostaa:
Micronutrient contents in organic and conventional tomatoes (Solanum lycopersicum L.)
Ja uusin:
1 kommentti:
Tuota luomututkimus on ollut koko ajan. Jos ei ihan valehdella, niin väritetään kuitenkin.
Vaikkapa tutkitaan tuotteen aminohapot ja niitten keskinäinen suhde. Tarkkaan tutkien huomataan tietysti, että jotain on sattumalta luomuerässä enemmän, ja siitä tehdään Juttu: luomussa on metioniiniä enemmän enemmän. Ei "muisteta" mainita että tällöin vaikkapa lysiinä on pienempi osuus...
Valehtelukaan ei kyllä ole vaikeaa näille "tutkijoille"
Lähetä kommentti