8. heinäkuuta 2012

Riista ei ole luomua

Vapaana villissä luonnossa kulkevan eläimen luulisi olevan luomua tai luonnonmukaista, mutta se ei ole.

Kun lohi ui villinä ja vapaana Tenojoessa, se lohi ei ole luomua nähnytkään, vaan siitä lohesta tulisi luomua vasta sitten, kun se pistetään kasvatuspussiin ja sille aletaan syöttää luonnonmukaisen säännöstön mukaista rehua, jota se Tenon lohi ei ikipäivänä söisi vapaana eläessään.

Jos riista ei ole luomua, niin mikä on?

 

Tulkinnan takana ovat luomutuotantoa ja -sertifiointia säätelevät EU-direktiivit. Taskisen mukaan kukaan ei pysty metsässä valvomaan tai vahvistamaan mitä ravintoa riistaeläin syö: Eläin on voinut vaikka syödä retkeilijöiden metsään jättämiä eväitä tai eineksiä, puutarhasta kotikasvatettua omenaa, tai vaikka pelloilla tehokasvatettua viljaa.

EU-direktiivit säätelevät luomua ja villieläin ei niistä direktiiveistä pahemmin perusta, joten villieläin ei voi missään tilanteessa olla luonnonmukaista tuotantoa, joten se kertoo tästä luonnonmukaisesta luomusta jo aika paljon. Voisi tietenkin kysyä, että miksi jokin tuotantotapa saa mainostaa itseään termillä "luonnonmukainen", jos luonnossa vapaana elävä ei voi koskaan sitä olla?

Mutta onhan meillä täysin synteettisiä makuaineita, joiden sanotaan olevan täysin sen luonnollisen vastineensa mukaisia maultaan, joten ehkäpä noissa on jotain samaa. Koetetaan olla jotain, jota ei kuitenkaan olla. Luomu koettaa olla luonnonmukainen ja synteettinen makuaromi koettaa olla luonnollisen makuinen.

Viranomainen kieltää: Älä sano tätä luomuksi

 

Evira ei luokittele riistaa epäluomulliseksi huvikseen, vaan tulkinnan takana ovat luomutuotantoa ja -sertifiointia säätelevät EU-direktiivit. 

Lakiin kirjatut luomulihan määritelmät ovat ehdottomia: luomupaisteja tulee eläimestä, jota on ruokittu valvotusti ja tarkistetusti ainoastaan luomurehulla tai -ravinnolla.

Luomu on vain tuotantotapa, ei yhtään mitään muuta. Se on tuotantotapa, jossa pitää noudattaa tuotantomuodon sääntöjä ja jos niitä ei noudata, tuote ei ole luomua.
 
Luomuväellä ei ole tietenkään mitään sitä vastaan, jos sanaa "luomu" käytetään paljon kaikkialla, jossa vain vähääkään viitataan luontoon, sillä niin mielikuvia luodaan.

Luomutuotanto on hyvin byrokraattinen tuotantomenetelmä, jossa on tarkkaan noudatettava viranomaisten luomia sääntöjä, joille he rajoittavat esimerkiksi keinoja saada pellosta satoa poikkeavissa olosuhteissa.

Säännöillä rajoitetaan työmenetelmiä, joiden avulla rehua on tuotettava, jotta sitä syövä eläin olisi luomueläin.

Villi eläin ei näistä säännöistä piittaa, eikä sen tarvitse piitata, joten se käyttäytyy kuten luonnossa eläimet käyttäytyvät ja se saattaa vahingossa syödä omenan, jota ei ole kasvatettu luomusääntöjen mukaan. Jos menet antamaan tavallisen omenan luomutuotannon sääntöjen alla olevalle eläimelle, niin jos toimimme sääntöjen mukaan, eläin tästä kauheasta teosta johtuen muuttuu siirtymäkauden eläimeksi, eikä sitä saa enää myydä luomuna.

Luomu on brändi, jonka takana on markkinointikoneisto, joka koettaa saada kuluttajat uskomaan, että luomun säännöin tuotettu ruoka olisi parempaa, kuluttaisi vähemmän luonnonvaroja, olisi eettistä ja Maapallon tulevaisuuden kannalta jotenkin parempi asia ja millään muulla tavalla parempaan tulevaisuuteen ei päästä.

Luonnossa vapaana oleva eläin on sitä luonnonmukaista ruokaa, jota luomun takana oleva markkinointikoneisto koettaa uskotella luomutuotannon sääntöjen mukaan tuotetun eläimen olevan, mutta se ei ole, joten mitä ihmeen luonnonmukaista on luomussa?

Luonnossa eläviä kaloja:


 Nuo kalat eivät ole luomua, mutta kun ne laitetaan seuraavan kuvan kaltaiseen ympäristöön (lue: kalankasvatuspussiin) ja niille aletaan syöttää luomudirektiivien mukaista rehua, niistä tulee luonnonmukaisia lohia ja niitä saa kaupata laillisesti luomulohina:


                                   Kalankasvatuskasseja Vironlahdella itäisellä Suomenlahdella. Kuva Riku Lumiaro.

Myöskään tunturijoesta tai merestä kalastettu vapaa lohi ei ole luomua, mutta Suomessa on tänä jouluna myyty ainakin norjalaista luomulohta. Se on altaassa kasvanutta, viranomaisten hyväksymällä luomurehulla ruokittua kalaa.

Jalostus- ja kasvatustavan epäluonnollisuudesta huolimatta sitä saa sanoa luomuksi.

Luomuksi saa sanoa kaikkea sellaista, joka on tuotettu virallisten luomusääntöjen mukaan. Luonnonmukaisuuden kanssa sillä ei välttämättä ole yhtään mitään tekemistä, tai luonnon, tai minkään niiden mielikuvien, jonka avulla virallista luomua myydään. Se on vain tuotantotapa, jonka sääntöjä noudattamalla luomua syntyy.

Kiitos tästä jutusta Terveiset ravinroketjun huipulta -blogin Jaska Jokuselle, joka vinkkasi minulle tästä toisen viestin kommenttiosiossa.

Ps. uudistan sivujeni ilmettä kunhan ehdin ja silloin tulee myös uusi linkkiosio niistä sivustoista, joiden kautta luomulakkoon tullaan ja muutakin sellaista, joka minusta kaipaa kuluttajien mielenkiintoa, kun he koettavat selvittää tosiasioita päätöstensä tueksi.

Ei kommentteja: