2. heinäkuuta 2012

Pienestä ruukusta pieni kasvi

Jälleen on ilmiselvästä asiasta tehty tutkimus:

Tutkimus: Pienessä ruukussa kasvitkin jäävät pienemmiksi

 

Saksalaistutkijat ovat kuvanneet ensimmäisen kerran, miten kasvin juuret kasvavat ruukussa. Tulokset osoittivat, että mitä enemmän juurilla on tilaa, sitä suuremmaksi kasvit kasvavat.

Eiköhän tämän jokainen kasveja kotonaan pitävä tiedä, mutta tuo juurien kasvun kuvaaminen on tietenkin mielenkiintoinen asia, sekä fotosynteesin heikkeneminen, vaikka valoa ja ravinteita riittäisi. Joten juuriston välittämien signaalien selitys voisi olla täysin mahdollinen.

He havaitsivat lisäksi, että pienissä ruukuissa kasvien fotosynteesi väheni. Tutkijat eivät tiedä mistä ilmiö johtuu, sillä se ei selittynyt veden tai ravinteiden saatavuudella. On mahdollista, että jos juurilla ei ole tilaa kasvaa, ne lähettävät kasvin maanpäälliselle osalle viestin, joka saa sen hidastamaan kasvuaan.

Löytö toimi myös toisinpäin, eli jos kasveja pidettiin suurissa ruukuissa, ne kasvoivat suuremmiksi. Jos ruukkukoko muutettiin kaksinkertaiseksi, kasvit kasvoivat keskimäärin 43 prosenttia suuremmiksi.

Joten jos et ole asiaa tiennyt ja ihmettelet, miksi naapurin tomaatti on omaasi isompi, niin ruukkukauppaan mars.

"Vaihdoin heti kaikkien kotini huonekasvien ruukut suuremmiksi", sanoo tutkimusta johtanut professori Hendrik Poorter Jülichin tutkimuslaitoksesta.

Ei sitä voi professorikaan kaikkea tietää, vaikka tuon tiedon olisi saanut selville ihan Marttojen sivuilta.


Ei kommentteja: