23. heinäkuuta 2012

Ideologista statuskuluttamista

Yle uutisoi jo aiemmin postaamastani tutkimuksesta, jossa aletaan tutkia luomun arvostusta:

Luomun arvostusta tutkitaan kolmen yliopiston voimin

 

Tutkimuksessa puretaan luomusta käytyä julkista keskustelua ja luomutuottajan indentiteetin muutosta siirtymisessä perinteisestä tuotannosta luomuun. Kolmantena tutkitaan luomun kuluttamisen syitä ja seurauksia. 

Julkista keskustelua ei ole juurikaan käyty, vaan se on ollut lähinnä luomuliiton sivuilta luettujen fraasien hokemista.

Suurin osa viljelijöistä vaihtaa tuotantomuotoa tukien johdosta ja epäilisin ideologisia syitä olevan vain murto-osalla.

Toivottavasti syyt ja seuraukset käydään rehellisesti läpi, eikä mielikuvien muodossa.

Luomua kulutetaan enemmän -> enemmän tuottajia luomuun -> satoa saadaan yhä vähemmän -> ruoan hinta nousee.

Lisäksi luomu on täydellisen riippuvainen lannasta, joten luomutuotannon pinta-alan suuri lisäys pakottaisi lisäämään myös karjan määrää, jotta luomutuotanto saisi tarvitsemaansa lannoitetta ja taas yhä enemmän pinta-alaa tarvittaisiin myös sen karjan ruokkimiseen. Lanta ei tule eläimestä ilman ravintoa.

Tutkimusryhmä uskoo, että myös Suomeen on luomun myötä juurtunut ns. ideologinen statuskuluttaminen sanoo professori Harri Luomala Vaasan Yliopistosta.

Statuskuluttaminen! Enpä olisi keksinyt parempaa termiä kuvaamaan asiaa luomun osalta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva että joku harva tuo esiin näitäkin puolia. Nythän näyttää siltä, että valinnanvapauttakin halutaan rajoittaa(luomua laitoskeittiöihin ym.)Sentään saa vielä itse päättää, miten omaa kasvimaataan viljelee. Jos (luomu)kasvissyönti yleistyy, kenen omalletunnolle sitten ulkoistetaan lihan syöminen jotta saadaan sitä lantaa?