12. heinäkuuta 2012

Myrkky loppunut, luomutuotanto pulassa

Edellinen juttu käsitteli luomutuottajan väitteitä siitä, että luomutuotanto on jotain ihmeellistä ja mystistä, ja se pitää itse itsestään huolta, ilmeisesti joillakin ihmeellisillä taikavoimilla.

No tässä on vähän toisenlaista näkemystä:

Pyretriini loppunut!! - Luomuliitto hakee rinnalle pikaisesti koetoimintalupaa korvaavalle NeemaZaal - valmisteelle

- vihannes- ja marjatilojen kannalta huolestuttava oli Bernerin ilmoitus, että yksi luomun keskeisiä torjunta-aineita, luonnon pyretriini on loppunut markkinoilta päivänkakkaran huonon sadon ja lisääntyneen kysynnän vuoksi. Eniten pyretriiniä ovat käyttäneet kaalin ja marjonen viljelijät, mutta yleistorjunta-aineena se on ollut hyvä sadonvakuutus kaikessa luomupuutarhatuotannossa.

Tämä nyt ei oikein tue sitä väitettä, että luomutuotanto on jotain ihmeellistä ja mystistä, jossa ei ole mitään tuholaisongelmia yms, koska luomupelto omaa "taikavoimia", joilla se pitää tuholaiset poissa.

Luonnon pyretriini on hyvin herkistävä aine, joka aiheuttaa paljon allergisia reaktioita, ihottumia, astmaa ja jopa asafylaktisia reaktioita (farmakologia & toksikologia, Koulu, Tuomisto, KustannusOY Medicina, 2001). Sen takia pyretriinin johdoksia on syntetisoitu, jotta ongelmista on päästy eroon. Tiivistäen voisi sanoa, että pyretroidi on ihmisille aiheuttamista haitoista puhdistettua pyretriiniä, mutta luomu ei sitä salli, vaan sallii pyretriinin, puhdistamattoman version, vaikka se on kemikaalille altistuvalle paljon haitallisempi kuin pyretroidi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Taitaapa olla ninkin, että "pyretriiniviljelmät" ovat suurelta osin uhanalisen koskemattoman luonnon uhkana Afrikassa. Gorilla-alueella. Tästä oli joitakin vuosia sitten uutisia.